Про це повідомив прес-секретар міністра з координування роботи спецслужб, передає "Польське радіо".

"За клопотанням голови Агентства внутрішньої безпеки 11 жовтня 2017 року з території Польщі було депортовано громадянина Російської Федерації Дмитра К. Згідно зі встановленими фактами, чоловік діяв проти державних інтересів Польщі, ініціював елементи гібридної війни проти Польщі, а також підтримував контакти з російськими спецслужбами", – йдеться в офіційному повідомленні.

Відомо, що Дмитро К. був представником Російського інституту стратегічних досліджень в Москві, який на території Польщі встановлював контакти з вченими. Прикриваючись науковими цілями, чоловік вербував тих фахівців, які проявляли лояльність до Росії. В якості винагороди Дмитро К. пропонував співпрацю з російськими вишами, фінансування дослідницьких поїздок та публікацій.

Читайте також: Зрада серед своїх: у лавах Нацгвардії знайшли шпигунку спецслужб РФ

За даними слідства, шпигун використовував мережу контактів для поширення пропаганди. Ті вчені, які погоджувались на співпрацю, підтримували погляд Федерації на ряд проблем. Зокрема, чинили опір зруйнування радянських пам'ятників, розпалювали польсько-український конфлікт, підтримували інформаційні кампанії Росії.

В Агентстві внутрішньої безпеки є докази, що Дмитро К. спілкувався з російськими спецслужбами та приховував свої зв'язки з Російським інститутом стратегічних досліджень.

Причиною депортації була загроза для безпеки Польщі. За рішенням голови МВС Польщі Дмитра К. позбавили дозволу на перебування в Польщі.