Вибух і пожежа сталися на артилерійському складі військової частини, що розташована між Ачинськом і Назаровим, пише ТАСС. Загалом постраждала 31 особа.

Важливо: Вибухи на військових складах під Ачинськом: у міноборони РФ назвали попередню причину

Через вибухи та пожежу загинула людина, осколкові поранення отримали військові. Загалом постраждалих – 14. Їхну точну кількісь у російському міністрестві охорони здоров'я уточнили аж через 6 днів після першої хвилі – 11 серпня. Раніше губернатор Красноярського краю Олександр Ус повідомив, що одна людина вважається зниклою безвісти. Це – цивільний чоловік.

Через загрозу життю людей місцева влада евакуювала жителів всіх населених пунктів в радіусі 20 кілометрів.

За даними міністерства, з населених пунктів Кам'янка, Заворка, Малий Улуй, Ключі, Сосновий бір і дитячого табору "Сокіл" евакуювали понад 3 тисячі осіб.

Вибухи на складі боєприпасів під Красноярськом / фото з Instagram

За словами очевидців, стовпи диму було видно майже в усіх частинах Ачинська. Окрім того, через вибухи зруйновані кілька будинків.

Постраждали житлові будинки. Вибуховою хвилею вибило вікна. Територія військової частини оточена,
– розповів один з місцевих жителів.

Знайте більше: Вибухи на військових складах під Ачинськом – багато поранених і зниклий безвісти

Вибухи на складах боєприпрасів біля Ачинська: відео

Зауважимо, на складах цієї військової частини зберігаються близько 40 тисяч снарядів 125 і 152 міліметрів.

Місцеві жителі оприлюднили відео, на якому чути звуки сильних вибухів, увімкнені сирену та систему аварійного сповіщення. Людей екстренно збирали в автобуси і відвозять з міста.

Під Красноярськом на території військової частини стався потужний вибух: відео

Територія військової частини оточили. До гасіння залучили пожежну бронетехніку, на місце інциденту направили два спеціалізованих пожежних потяги. Втім, ліквідувати займання рятувальники зможуть лиш тоді, коли на складах перестануть вибухати боєприпаси.

Станом на 23:00 5 серпня російська влада оголосила на території Ачинського району режим надзвичайної ситуації. Повітряний простір над військовою частиною закрили в радіусі 30 кілометрів. На залізничній ділянці, що розташована гранично близько до місця інциденту, теж зупинили сполучення.

Причини вибухів

Причиною пожежі на артилерійському складі військової частини у Красноярському краї спочатку вважали підрив снаряда. Згідно з уточненою інформацією, станом на ранок 6 серпня, слідство вважає причиною вибухів та пожежі людський фактор. Після ліквідації наслідків інциденту арсенал збираються розформувати.

Із Москви гасити пожежу пізно ввечері 5 серпня відправили декілька літаків із роботами.

Актуально: Снаряд зі складу під Ачинськом впав і вибухнув біля авто, що їхало поруч: фото, відео

Станом на 5 годину ранку 6 серпня боєприпаси на складах під Ачинськом перестали вибухати. Рятувальники повністю ліквідували пожежу. Осередків відкритого горіння на території арсеналу більше немає.

Повітряний простір над військовою частиною відкрили. Російська влада переконує, що масштабних руйнувань біля Ачинська та у навколишніх населених пунктах вдалося уникнути.

Друга хвиля

Вибухи на складах з боєприпасами поновилися 9 серпня. Щонайменше 17 осіб постраждали, а населення із Кам’янки знову евакуювали. Нову хвилю нібито спричинила блискавка – вона влучила у вже пошкоджені до того громовідводи.

Двоє із постраждалих – військові, інші – цивільні. У російському міністерстві охорони здоров'я переконують, що їхні ушкодження не є критичними.

Дивіться відео кореспондента 24 каналу: