Відповідний законопроект перебуває на розгляді у Держдумі. Його автори – Дмитро Бєлік, Андрій Козенко та Наталя Поклонська в співавторстві з іншими парламентарями. Вони незаконно обрані до парламенту РФ з території окупованого Криму.

Читайте також: Екс-лідер окупантів на Донбасі Гіркін хоче повернутися до України, аби взяти участь у виборах

У законопроекті пропонується внести зміни у закон "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації", доповнивши список осіб, звільнених від необхідності отримання дозволу на роботу, трудового патенту, наступною категорією: "Іноземні громадяни, які є громадянами України або особами без громадянства, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України на підставі документів, що засвідчують особу, виданих відповідними органами (організаціями), фактично діючими на територіях зазначених районів".

Щодо причин для написання такого законопроекту, його автори вказали той факт, що через економічну блокаду значна частина великих підприємств була зупинена, через що місцеве населення залишилося без роботи.

Окрім того, наголошується, що Путін своїм указом визнав в РФ документи і реєстраційні знаки транспортних засобів, виданих громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України. Відтак дія цього закону мала б тривати, доки буде діяти цей указ Путіна.

Читайте також: Депутат Держдуми "пообіцяв" Україні повномасштабну війну з травня

У пояснювальній записці вказано, що станом на 25 січня 2017 року так звані "паспорти громадян Донецької та Луганській народних республік" отримали 259974 особи (157500 та 102474 осіб відповідно).

Зміни в закон припускають, що вони вступлять в силу з дня їх офіційного опублікування.