У Росії триває фестиваль документальних фільмів "Артдокфест", в рамках якого мали показати декілька фільмів про Україну.

Один з них – "Мусфата" Ернеса Сарихалілова про Мустафу Джемілєа. Його мали демонструвати 7 грудня. Однак за декілька годин до показу після дзвінка невідомих осіб до адміністрації кінотеатру, продажі квитків на цей фільм були закриті. А після того 8 грудня до дирекції фестивалю "Артдокфест" прийшов офіційний запит з Центру з протидії екстремізму ГУ МВС по місту Москві щодо надання відеозапису фільму "Мустафа". Відтак організатори за згоди з автором фільму вирішили викласти його онлайн.

Читайте також: Роздробити Росію на частини, – Тука про відносини між Україною та РФ

А вже 10 грудня з показу зняли ще один фільм про події в Україні – "Війна заради миру". Це "історія про звичайних людей, які стали добровольцями, щоб захищати цілісність своєї країни". Зйомки проходили на Донбасі в 2014-2015 роках. Ще до початку показу фільму його організатори почали отримувати погрози від прихильників бойовиків.

"Навколо показу цієї картини в Москві деякими групами людей і ЗМІ була створена нездорова ситуація, стали виникати різного роду звинувачення і погрози. Організатори показу порахували, що напружена атмосфера навколо демонстрації фільму може привести до небажаних інцидентів на території посольства Чеської республіки. Але часу і ресурсів підготується достатнім чином до цих подій не було можливості. Дотримуючись виключно турботи про комфорт і безпеку гостей, за погодженням з дирекцією "Артдокфеста", було прийнято рішення відмовитися від показу фільму "Війна заради миру". Ми приносимо вибачення глядачам. І запевняємо, що в даному рішенні категорично відсутня політична мотивація", – йдеться в заяві організаторів фестивалю.

Читайте також: Українська пісня стала лідером уподобань росіян у Apple Music

Раніше в неділю активісти націоналістичного руху SERB підтвердили свою причетність до зриву показу в Москві фільму про війну в Донбасі "Політ кулі", що демонстрував в рамках фестивалю "Артдокфест".

Фестиваль "Артдокфест" проходить в Москві з 6 по 12 грудня.