Про це повідомляє "ТАСС".

Читайте також: Храми, де моляться за главу РПЦ Кирила, не можуть називатися українськими, – Порошенко

Глава РПЦ зустрівся із президентом Білорусі Олександром Лукашенком у його резиденції в Мінську.

Хотів би особливо підкреслити благополучний стан релігійного життя в Білорусі і, найперше, хотів би подякувати вам за церковно-державні відносини по лінії взаємин уряду Білорусії з Білоруської православної церквою,
– сказав він.

Також московський патріарх наголосив, що в Білорусі відбулися "величезні зміни" у порівнянні з 1990-ми роками.

24 канал писав, що у Мінську 15 жовтня відбудеться засідання синоду Російської православної церкви. За його підсумками буде ухвалено рішення щодо відповіді Константинополю на його дії з українського питання – у РПЦ обіцяють жорсткі кроки. Російська сторона переконує, що УПЦ МП є єдиною канонічно визнаною та продовжить своє служіння навіть після створення Єдиної помісної церкви в Україні.

Нагадаємо, раніше митрополит РПЦ Іларіон заявляв, що рішення Синоду щодо українського питання будуть такими, як "цього вимагають церковні закони".

Як розгортаються взаємини між РПЦ і Константинополем через надання Томосу Україні?7 вересня стало відомо про те, що Вселенський патріархат у межах підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив своїх екзархів (повірених) у Києві. Цю подію панічно розкритикували в РПЦ, назвавши відповідний крок "вторгненням на канонічну територію Московського патріархату". Крім того, 14 вересня з цієї ж причини синод РПЦ вирішив припинити участь у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату.

11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. У РПЦ досить очікувано на це відреагували. За словами представників російської церкви, це є "легалізацією розколу" та матиме "сумні наслідки".

Також представники Російської православної церкви неодноразово лякали, що надання Томосу Україні супроводжуватиметься кровопролиттям і насильницьким відбиранням їхніх храмів.

За словами очільника УПЦ КП Філарета, Єдину помісну церкву в Україні буде створено до кінця 2018 року, а ті церкви, які не долучаться до неї, повинні будуть називатися "Російська православна церква в Україні".

Україна стала на крок ближчою до отримання Томосу: дивіться відео