Про це повідомляє The Hill.

Читайте також: "Загроза для нас всіх": у ЄС заговорили про глобальні наслідки агресії Путіна на Азові

Відомо, що авторами резолюції стали близько 40 сенаторів на чолі з республіканцем Роном Джонсоном і демократом Діком Дурбіном.

США та наші союзники повинні сильними та рішучими діями швидко відповісти на російську військову агресію у Керченській протоці,
– заявив Джонсон.

Раніше палата представників ухвалила резолюцію з закликом припинити будівництво "Північного потоку-2".

Що таке "Північний потік-2"?Це проект магістрального газопроводу з Росії в Німеччину, який хочуть прокласти через Балтійське море в обхід України. Німеччина, Фінляндія та Швеція видали усі дозволи на будівництво та експлуатацію газопроводу "Північний потік-2". Проти будівництва газопроводу виступили Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, Словаччина, США та Данія. Поява цього газопроводу збільшить залежність ЄС від російського "Газпрому", який вже постачає близько третини обсягів газу в ЄС. Україна після запуску "Північного потоку-2" втратить не лише дохід від транзиту блакитного палива, але й геополітичний важіль впливу.

Крім того, у проекті резолюції Сенату згадується про ухвалення Європарламентом резолюції зі засудженням газопроводу. Більше того, сенатори "закликають до закриття проекту через його загрозу енергетичній безпеці Європи".

Також у документі є заклик до Російської Федерації забезпечити свободу навігації у Керченській протоці.

Що сталось у Керченській протоці?25 листопада у Керченській протоці прикордонний корабель Росії протаранив рейдовий буксир українських військових. Відомо, що 2 українських військових малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир переходили планово та відповідно до міжнародних норм з порту Одеси до порту в Маріуполі.

Проте в Росії заявили, що українські військові кораблі нібито неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і продовжили рух до Керченської протоки.Група українських кораблів продовжила свій шлях до Маріуполя. Проте під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських військових моряків зазнали поранень. Також Росія захопила 2 українських судна та взяла в полон 24 українських моряків, яких згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО.

Після цього Україна ввела у 10-и областях воєнний стан до 26 грудня. Окрім того, 30 листопада Україна заборонила в’їзд на свою територію чоловікам-громадянам Росії у віці 16-60 років.

Росія також вже не перший місяць блокує в Азовському морі іноземні судна, що прямували до українських портів. Через це українська економіка зазнає чималих збитків.