2 жовтня у посольство Саудівської Аравії у Стамбулі увійшов автор статей Washington Post – саудит Джамал Хошиджи. Відтоді його ніхто не бачив. Турецька влада почала розслідування. Попередні висновки: журналіста вбили у посольстві. Його наречена Хатіс Ченгіз не хоче вірити у найгірше.

Читайте також: У Болгарії жорстоко вбили журналістку-розслідувачку: відомі деталі

"Джамал не мертвий. Я не можу повірити, що його вбили!" – написала вона у Twitter.

59-річний Джамал Хошиджи понад 30 років віддав журналістиці. Був головним редактором популярного прогресивного видання "Аль-Ватан". Але його швидко змусили піти з посади за викривальні статті щодо впливу клерікальних еліт на ситуацію в королівстві. Проте Джамал не припинив критикувати владу. Після того, як багатьох друзів журналіста кинули за ґрати, а йому самому порадили припинити писати, він, побоюючись арешту, у 2017 році виїхав з Саудівської Аравії і продовжив журналістську діяльність у якості блогера Washington Post.

Я залишив свій дім, свою родину і свою роботу, і тепер я починаю говорити. Інше було б зрадою по відношенню до тих, хто страждає у в’язниці. Я можу говорити тоді, коли багато інших позбавлені цього. Я хочу, щоби ви знали: Саудівська Аравія не завжди була такою. Ми, саудити, заслуговуємо кращого,
– писав він.

Королівська родина Саудівської Аравії завжди гостро сприймала будь-яку критику на свою адресу. Відтоді, як влада в королівстві фактично перейшла до наслідного принца Мухаммеда ібн Салмана, придушення свободи слова не припинилося, попри його обіцянки дати більше прав громадянам.

Принц спростовує будь-яку причетність королівства до зникнення Джамала Хошиджи.

Наскільки мені відомо, він увійшов до консульства, а через кілька хвилин, можливо, одну годину, він вийшов. Ми розслідуємо цю справу на рівні міністерства закордонних справ, щоби зрозуміти, що ж сталося,
– заявив наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман.

Турецькі охоронці, які працюють в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, перевірили записи з камер спостереження. Вони заявляють, що Хошиджі не виходив з будівлі. А слідчі встановили, що 2 жовтня до Стамбула на двох окремих літаках прилетіла група з 15 саудитів. Турецькі правоохоронці вважають, що вони можуть бути причетними до вбивства Хошиджі.

Під консульством Саудівської Аравії у Стамбулі журналісти провели мітинг, вимагаючи від працівників дипмісії звільнити колегу. А газета Washington Post вийшла з пустою колонкою під фото Джамала.