Топ-новина тижня: НАБУ взялося за сина міністра МВС Арсена Авакова. Молодшого Олександра звинуватили у спробі підзаробити з бюджету. На таких собі 14 мільйонів гривень. Викриття журналістів про аферу із рюкзаками стало підставою для провадження, і, вочевидь, якщо детективи наважились на обшуки та затримання, мали для того достатньо аргументів. Із такими речами тим більше в такій країні як наша – не граються.

Читайте також: Віртуальні успіхи, або Луценко проти агрорейдерів

Що таке "рюкзаки Авакова" – коротка передісторія. Наприкінці 2014 – початку 2015 року Міністерство внутрішніх справ надумало закупити для бійців тактичні рюкзаки. Велосипедів не вигадували, застосували банальну схему – товар закупили через фірму-прокладку за завищеними цінами. На початку минулого року мережі з’явилося відео – на ньому людина, схожа на сина голови МВС Арсена Авакова Олександра обговорювала з людиною, схожою на екс-заступника міністра Сергія Чоботаря постачання партії тактичних рюкзаків для підрозділів відомства за очевидно завищеною ціною.

Кажемо "схожі", бо ж в нашій країні діє презумпція невинуватості. Автентичність відео ще має довести слідство. Менше з тим, ця розмова якимось дивним чином знайшла своє втілення у цілком реальному тендері. Після цієї розмови рюкзаки поставили. Закупили їх цілих 5 тисяч у фірми "Дніпровенд", наближеної до Авакова-молодшого. За ціною 2900 гривень за штуку. Погодьтесь, за такі гроші ці рюкзаки мали б не горіти, не тонути та витримувати будь-які навантаження. Власне, для того вони й призначалися. Але якість підкачала. І не дивно.

Вже у судовому засіданні, коли обирали запобіжний захід головному фігуранту справи, прокурор обвинувачення заявив – експертизою встановлено, що вартість одного рюкзака становила 555 гривень, хоча їх закуповували за бюджетні гроші у понад 5 разів дорожче. Зекономили на тканині – заробили 500% маржі. Непоганий куш. За таких прибутків можна й в казино грошима розкидатися.

Читайте також: Про того, хто залишається на плаву при будь-якій владі

Ми приємно вражені наполегливістю детективів НАБУ у своєму прагненні довести цю вражаючу корупційну справу до суду. І як бачимо – супротив тому шалений. По-перше, головний підозрюваний Олександр Аваков по суті відбувся легким переляком. Затримати затримали, але запобіжний захід – особисте зобов'язання – найм'якіший з усіх можливих. Не менше вразила й реакція самого Авакова. Чого лише вартий цирк із замінуванням в Харкові, який збігся у часі з обшуками в харківській квартирі. Перекрити центр Харкова, нагнати сили поліції під родинні апартаменти. Державний ресурс отак просто кинули заради порятунку сина силового міністра? Легенда про замінування проканала? Всі повірили? Добре.

Зазначу, до речі, що квартира, де проходили обшуки – на вулиці Мироносицькій, це історичний центр Харкова, нерухомість тут коштує неймовірних грошей.

Сам Аваков одразу заявляє у Facebook про політичний тиск на нього та його родину. Тобто заробляти на державі – це бізнес. А от відповідати за спробу нажитися – вже тиск. Ну, окей. Чим не правдоподібна версія?

До речі, це ж не перший скандал цієї родини. Із детективами національного антикорупційного бюро сімейство Авакових знайоме не тільки справі з рюкзаками. Ми в програмі "Центр розслідувань України" на початку року розповідали про скандальну закупівлю позашляховиків Mitsubishi Outlander для поліції. Тут теж без вражаючої маржі не обійшлося. Давайте, згадаємо.

Читайте також: Вигідна екологія: як і на чому наживаються чиновники Державної екологічної інспекції

6 листопада 2016 року МВС оголосило тендер на закупівлю нових гібридних авто спецпризначення за так звані "кіотські" гроші 950 мільйонів гривень. Його виграв український представник Mitsubishi – імпортер "НІКО Діамант Мегаполіс". Але тендер одразу викликав чимало питань в активістів, адже ціна за одиницю склала близько 53 тисячі доларів, а з митами – усі 60. Громадські активісти вирішили провести експеримент та замовили таке саме авто з європейського ринку. В топовій комплектації. І от дивина, машина виявилася куди дешевшою. За словами громадського активіста Олексія Тамразова, ціна була завищена на 15 тисяч доларів на одній лише машині. Ви можете уявити масштаби переплат? Той же Тамразов тоді підрахував – це близько 10 мільйонів доларів. Тоді ж після розголосу сам Аваков миттєво виступив із заявою, що автоімпортер несподівано надав знижку 13 відсотків, і на ці гроші докуплять ще кілька десятків машин. Але якась дивна знижка, що з’явилася постфактум вже як гроші перевели на рахунки автотрейдера.

На тому ніби справа і заглухла. У медіа. Але вона жива у провадженні того самого антикорупційного бюро. Вочевидь, детективам ще є що розслідувати. У серпні цього року детективи намагалися отримати доступ до телефонних розмов фігурантів справи – керівника Концерну "НІКО" та керівника департаменту логістики та матеріально-технічного забезпечення Національної поліції України, але суд відмовив із дивним формулюванням – мовляв, Феміду не переконали, що телефонні розмови можуть допомогти слідству отримати необхідні докази. Чому так, то вже загадка. Ми там не були, бачили лише ухвалу.

Але принаймні з цього документу стає відомо – НАБУ підозрює, що з бюджету за тим сумнівним контрактом покупці з Нацполіції та продавці, автоімпортер "НІКО" могли наварити понад 240 мільйонів гривень. Власне, це і є ті самі цифри, що й наводив раніше Олексій Тамразов. Просто збіг?

Читайте також: Безкарність багатіїв та "мажорів" на дорогах: найгучніші ДТП, за які ніхто не відповів

Сподіваємось, слідство на тому й не зупиниться і детективи будуть більш наполегливі. Принаймні спроби розслідувати, а не ігнорувати справи, в яких фігурують чинні топи додає оптимізму.

Але не стримати розчарування від того, що обидва корупційні скандали пов'язані із прізвищем людини, яка прийшла до влади на хвилі революції.