Так, у центрі Житомира зібралося близько 50 прихильників комуністичної ідеї. Люди тримали в руках промовисті плакати, червоні прапори та цитували Шевченка на комуністичний лад.

"Товариші, пам’ятаєте слова Шевченка? Борітеся і врешті перемога буде за нами – за радянською владою", – звернулася учасниця акції Світлана Лебедєва.

Читайте також: 100 років з дня Жовтневого перевороту: криваві наслідки для України

На думку невеликої групки пенсіонерів, яка святкувала соту річницю Жовтневого перевороту, усі роки після взяття Зимового палацу були "суцільним раєм".

Ми були щасливі, ми працювали, навчалися безкоштовно, лікувалися безкоштовно, квартири були безкоштовно. Ми жили, як у раю. Тому ми тут. Як можна зраджувати цій даті – 100-річчю Великого жовтня? У нас було багато ворогів, яких ми перемогли під керівництвом істинних комуністів – Леніна та Сталіна,
– впевнена учасниця акції Ірина Бородачова.

Під кінець шанувальники Леніна зажадали нової революції. Проте гаслами усе і завершилось. За кілька годин активісти мирно розбрелись по домівках.

За схожим сценарієм події розгортались і в Запоріжжі – квіти, гасла, ностальгія. Аж поки учасники акції не розгорнули прапор СРСР. На прохання поліції прибрати заборонену символіку не зреагували. Коли правоохоронці намагались його забрати, пенсіонери кинулись у бій. Тому разом із прапором до райвідділку поїхали і найбільш активні мітингарі.

Люди розгорнули прапор з комуністичною символікою. Комуністична символіка у нас заборонена. Зараз буде зібраний матеріал, люди будуть притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством,
– зазначив представник Нацполіції Євген Слабишев.

А ось в окупованому Криму 100-річчя перевороту відзначили із розмахом. Півтисячі прихильників комунізму, сотні прапорів, урочиста хода і навіть сам вічно живий вождь пролетаріату. Але радянську епоху в Севастополі прославляли не більше години. Після цього прапори згорнули, шанувальники Леніна розійшлись, не затримався і сам вождь.