Добровольчий щит захищає Україну ще з часів козаччини. У 2014-му, коли армія переживала не найкращі часи, саме добровольці швидко організувались і стримали наступ російських окупаційних сил на Донбасі ціною поту, крові і власних життів. Вони боронять країну і нині.

Проте, якщо раніше про визнання, гроші й нагороди від держави не думалося, то на п'ятому році війни офіційне визнання живих добровольців – справа честі. Та й лікувати поранених за щось треба. А батьки загиблих на Донбасі воїнів хотіли б у довідці про смерть мати запис, що син віддав життя захищаючи Україну, а не просто отримав кулю за незрозумілих обставин...

Читайте також: Ніхто не зрозуміє, що таке війна, доки поруч не впаде міна, – 18-річний доброволець

Про які законопроекти мова?

Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, що, нібито, мають надати соціальні і правові гарантії бійцям добровольчих формувань.

Проект закону №7190 "Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус" з'явився у парламенті ще восени минулого року за ініціативи нардепа від "Свободи" Юрія Левченка.

На противагу йому на початку квітня створюється законопроект №8227 "Про внесення змін до законодавчих актів щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників АТО". Його розробником є нардеп від "БПП" та голова комітету у справах ветеранів Олександр Третьяков.

У чому суть "свободівського" законопроекту?

За ним бійці усіх добробатів, незалежно, чи увійшли вони до складу ЗСУ, МВС, Нацгвардії та інших утворених військових структур, можуть отримати УБД за спрощеною процедурою. Потрібні тільки два папірці: клопотання керівника добровольчого батальйону та нотаріально завіренні покази свідків. За цим же алгоритмом можна отримати статус ветерана війни і члена сім'ї загиблого.

Це єдиний законопроект, який розроблявся за сприяння і підтримки усіх добровольчих батальйонів ("Карпатська січ", ДУК "Правий сектор", ОУН та іншими). Однак проект закону досі не розглядали у парламенті. "Свободівці" вважають, що причина – їх авторство. А нерозгляд – не що інакше, як порушення регламенту і тотальний саботаж. Левченко озвучив, що готовий відмовитись від авторства. Але це ситуацію не змінило.

Попри мої неодноразові звернення, комітет у справах ветеранів проект закону навіть на обговорення не виставляє. Це пряме порушення регламенту. З цього приводу звертався до Парубія. Він зобов'язаний його виставити на обговорення сесійної зали. Цього не робить і жодної аргументації не надає,
– говорить Левченко.

Політична маніпуляція, породження фейкових посвідчень чи реальне вирішення проблеми?

Керівник служби соцзахисту добровольців ДУК і УДА Анастасія Римар вважає цей законопроект некоректним і хибним.

"Він приписує загиблих і поранених. Це політична маніпуляція, адже в 2015-му році внесли зміни до закону "Про статус ветеранів" і прописали процедуру, за якою добровольці можуть отримати пільги. Тому на загиблих популяризують цей законопроект", – коментує Римар.

Натомість голова "Об'єднання добровольців" Олена Живко переконує, що спрощення вже існуючої процедури – конче потрібне. Адже вона напівлегальна. Бо необхідну для отримання статусу інваліда війни або члена сім'ї загиблого довідку від Антитерористичного центру (АТЦ) до 2015-го року видавали напівзаконно.

Добровольці мають бути визнанні законом, а не кожен раз просити пільг. Якщо ти в дружніх стосунках з командиром ЗСУ, можеш попросити і отримаєш. Але зараз цілком вмотивовано АТЦ відмовляє, тому що немає закону,
– говорить Живко.

Натомість, якщо приймуть законопроект №7190, то довідка від АТЦ буде непотрібна. А зібрати пакет документів буде значно простіше. Це стосується, наприклад, фото- і відеофіксації перебування в АТО або виписки про поранення з госпіталів.

Голова "Юридичної Сотні" Леся Василенко інформує, що цей законопроект є проблемним, бо не встановлює обмежувальних періодів. А тому порушує чергові мінські домовленості, за якими Україна ще в лютому 2015-го зобов'язалася прибрати з району бойових дій всі добровольчі недержавні збройні формування.

Конституція та статті Кримінального кодексу забороняють існування в державі недержавних силових структур. Прийнявши цей законопроект, держава не зробить жодних кроків, щоб їх інтегрувати в існуючу систему безпеки й оборони. І тоді добровольчі формування існуватимуть до безкінечності,
каже Василенко.

Окрім того, отримання УБД за показами свідків породить нову лінію корупційного оформлення статусів. Тому фейкових посвідчень не уникнути.

Однак Живко повідомляє, що добровольці вже мають юридичний статус, адже всі обласні ради визнали їх учасниками бойових дій на місцевому рівні.

До того ж, згідно ратифікованих Україною міжнародних норм – Женевської конвенції – добровольчі батальйони визнані комбатантами, тобто є легальними ще від початку свого створення. А будь-який ратифікований міжнародний договір має вищий статус, ніж діючі закони. Тому прийняття законопроекту №7190 не буде грубим порушенням конституційних норм.

Натомість на початку квітня голова комітету у справах ветеранів Олександр Третьяков відмовився його розглядати і повідомив, що створив інший.

Законопроект від Третьякова – який він?

Комітетський законопроект суттєво скорочує кількість добровольців, які можуть отримати УБД. За ним розраховувати на статус можуть ті бійці, які воювали у складі добробатів, що у 2015-му увійшли до складу офіційних військових структур.

Тому він має чітко встановленні часові ліміти, в рамках яких добровольці, які брали участь в АТО з початку війни до червня 2015-го, матимуть право на отримання статусу, пояснює юрист.

У цьому законопроекті встановлений базовий перелік документів, який передбачає підтвердження факту участі даних осіб в АТО: довідка від військової частини про взаємодію добровольчого батальйону із ЗСУ та витяг з наказу АТЦ при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

Цей законопроект погоджений з силовими структурами: Міністерством оборони й Антитерористичним центром.

Технічно правильний, проте "консервує" проблему?

За словами "свободівця" Левченка, близько 3-х тисяч добровольців не зможуть отримати посвідчення УБД згідно діючої нормативної бази. Адже вони воювали виключно у добровольчих підрозділах, не підпорядкованих силовим структурам. Отримають посвідку лише ті, хто потім увійшли до лав ЗСУ.

Тому законопроект Третьякова лише замилює очі, але не вирішує проблеми,
– вважає політик.

Технічно правильним, проте мало дієвим є цей законопроект за оцінкою юриста Василенко.

Бо довідку про взаємодію з військовими частинами добровольці, які у 2014-2015-му році не отримали їх, зараз навряд чи отримають. Адже більшість командирів військових частин вже змінились, пішли на підвищення або загинули. Тому затвердити факт участі в АТО добровольці не зможуть.

А другий документ – довідка від АТЦ про залучення до проведення АТО видається на підставі довідки про взаємодію. Без неї припис від АТЦ не отримати.

На сьогоднішній момент з прийняттям цього закону статус учасника бойових дій зможуть отримати від 20 до 40 осіб, які мають повний пакет документів. Він лежить в СБУ і переданий на комітет у справах війни. Для цієї кількості осіб законопроект вирішить ситуацію. І для тих, хто має на руках всі документи. Решта лишатимуться поза законом,
пояснює Василенко.

Законопроект Третьякова не має підтримки у добровольчих батальйонів. На думку Живко, він є мертвонародженим і популістським, бо додає злощасну довідку від АТЦ, яку неможливо отримати.

Юридично він визнає маленьку купку добровольців, але фактично ми матимемо ще більше клопіт, ніж є зараз. Навіщо таке визнання?!
– обурюється Живко.

Який законопроект приймуть?

На затвердження законопроекту Третьякова є політична воля, вважає юрист. Крім того, він погоджений з силовими структурами. Тому шансів, що його таки приймуть – більше.

Чи здадуться добровольці і "свободівці"? Вочевидь, ні. Їхня мирна акція під Верховною Радою з вимогою розглянути законопроект №7190 була попереджувальною, говорить Левченко. Далі – нарощування суспільного тиску на чинну владу.

Читайте також: Пікет під Верховною Радою: чи визнають добровольців учасниками бойових дій

Затвердженням цього законопроекту влада засвідчить, що є проукраїнською, переконана Живко.

Це випробування для нинішньої влади. Якщо ця влада – українська, то законопроект 7190 або інший, який компромісно підтримають усі добровольчі батальйони, таки приймуть. УПА чекала на визнання 70 років за окупаційної влади. Добровольці все одно будуть визнані. Якщо не при цій, то при наступній владі. Але, якщо живі добровольці готові почекати, то сім'ї загиблих – ні,
додає Живко.