Напередодні відбулася зустріч голів Інститутів національної пам'яті України та Польщі Антона Дробовича та Ярослава Шарека. Вони домовилися про видачу дозволів на ексгумації та узгодили умови. Про це повідомляє "Польське радіо".

Важливо Питання історичної пам’яті знято, – Зеленський про стосунки України й Польщі

Що вимагає Україна

За словами Дробовича, українська сторона очікує на відновлення пам'ятної плити на горі Монастир у первинному вигляді. Мовиться передусім про список полеглих у боротьбі з НКВС воїнів УПА. Якщо це станеться, Україна та Польща обміняються дозволами щодо трьох місць, де можна буде проводити пошукові роботи.

Голоско, Збоїща і Гута Пеняцька – це місця, про які просить Польща. Як тільки таблиця у Монастирі буде відновлена у її початковому вигляді, відповідно до польського та міжнародного законодавства, тоді відбудеться обмін,
– пояснив Дробович.

Він додав, що Український інститут національної пам'яті вже готує відповідні дозволи на рівні міністерств культури, інститутів національної пам'яті та міжвідомчих комітетів.

Що відомо про ексгумаційні роботи?

Це процес вилучення решток мертвої людини з її місця поховання. Ексгумаційні роботи проводять з метою дослідження обставин та причин смерті, а також проведення різноманітних експертиз.

Актуально В Офісі Президента розповіли деталі розмови Дуди й Зеленського віч-на-віч

Мораторій на ексгумацію в Україні: головне

  • Торік президент України Володимир Зеленський пообіцяв скасувати введену попередньою українською владою заборону на ексгумації та пошуки останків польських жертв на території України.
  • Перші пошукові роботи у Львові відновили у листопаді 2019 року. Українська сторона видавання наступних дозволів обумовила відновленням сплюндрованої у січні цього року могили вояків УПА у Монастирі.
  • Знищену надмогильну плиту нещодавно відновили, але без списку імен воїнів УПА, які загинули у боях з радянським НКВС.
  • Президент України Володимир Зеленський у розмові з польським колегою Анджеєм Дудою висловив сподівання, що польська сторона завершить роботу над відновленням могили вояків УПА на горі Монастир на території Польщі.