Пояснити закупівлю чеських гаубиць "Дана" чим-небудь, крім корупції, неможливо, адже ЗСУ вони абсолютно не потрібні. Про це у своєму фейсбуці заявив головний редактор видання Censor.net Юрій Бутусов.

Цікаво Ударні безпілотники стали модною смертоносною зброєю: чи готові ЗСУ до сучасної війни

Втім, зараз міністр оборони Андрій Таран цю ганебну угоду все ж таки уклав. Неприємно вражає, що головком ЗСУ Руслан Хомчак цю угоду схвалив,
– підкреслив журналіст.

Він підкреслив, що Чехія зняла "Дану" з озброєння ще у 2018 році, адже чеська армія перейшла на єдиний калібр – 155 міліметрів. З цього часу вони простоювали на складах, а Чехія мріяла їх позбутися.

Ще один аспект проти цих гаубиць – їхній вік і технічні спроможності. Перестали виробляти такі гаубиці ще в Чехословаччині в 1989 році. Дальність стрільби становить всього 20 кілометрів, а країни НАТО давно перейшли на зброю, що стріляє на 30 – 40 кілометрів.

Та найбільшою проблемою Юрій Бутусов називає брак снарядів для "Дани". Він підкреслив, що, наприклад, для 152-міліметрових "Гіацинтів" снарядів не вистачає. Тож, на його думку, економічно вигідно було б перейти на єдиний калібр 155 міліметрів.

Журналіст вважає, що натомість можна було б "довести до розуму" виробництво вітчизняної самохідної гаубиці "Богдана" або ж закуповувати порівняно дешеві французькі гаубиці CAESAR, ефективна дальність яких становить 42 кілометри.

Багато програм держоборонзамовлення-2020 не виконано. Міноборони зривало весь рік виплати українським виробникам. І накопичило залишки на кінець року. Все це тепер хочуть вбухати в абсолютно не потрібне застаріле залізо. Очевидно, що це робиться навмисне,
– заявив Юрій Бутусов.

Він висловив сподівання, що верховний головнокомандувач Володимир Зеленський зверне увагу на цю ситуацію, що вказує на "відсутність оборонного планування України".

Детальніше про гаубицю "Дана":

  • Їх почали виготовляти в 1980 році й припинили вже в 1989. Гаубицю зокрема використовувала армія маленької Грузії під час вторгнення Росії. Також нещодавно в бойових діях у Карабаху задля експерименту використовував Азербайджан.
  • Міноборони СРСР закупило такі автомобілі в 1983 році, але вже за рік повернуло в Чехословаччину. Нині "Дана" є переважно в союзників колишнього СРСР – Польщі, Чехії, Словаччини.