Так міністр екології Роман Абрамовський відреагував на запитання "Фокусу" з приводу річного міжнародного скандалу між Україною та Угорщиною, коли сміття з Закарпаття водами річки Тиса змило на територію сусідньої країни.

"Ця ситуація повторюється з року в рік. Ми миттєво відреагували: виїхали в район паводків, організували МВС і Екологічну інспекцію, які провели аудит територій в заплаві річок. Вони знайшли величезну кількість стихійних звалищ, а це зона відповідальності місцевого самоврядування. Знаєте, в гірських районах люди думають, що вода підніметься і все винесе, тому звалища влаштовують на берегах річок, біля самої води. Навесні річки розливаються і забирають сміття. Але українські ріки не сміттєпроводи. Необхідно підвищувати свідомість людей. По суті, угорці виловили наше сміття, утилізували його", – пояснив Абрамовський.

Він зазначив: вища державна влада швидко відреагувала на скандальну ситуацію, а ось на місцях особливих змін не відбулося.

Президент поставив завдання терміново вирішити це питання – закрити стихійні звалища, провести роз'яснювальну роботу серед населення. Але ви ж розумієте, що люди це робили протягом 200 – 300 років, за рік дуже важко змінити їх традиції,
– підкреслив міністр.

Він заявив, що ситуацію могло би змінити будівництво сучасних сміттєпереробних заводів у всіх регіонах України. Але цей процес гальмують протести місцевих жителів, яким ніхто не пояснив, що нові об'єкти не завдадуть їм жодної шкоди.

"У тому ж Закарпатті голова обласної адміністрації Олексій Петров намагався виділити земельну ділянку, щоб створити на ній безпечний полігон і побудувати завод з механіко-біологічної обробки сміття. В результаті люди запротестували, перекрили трасу з Мукачева на Ужгород. Тут є вина і обладміністрації, яка повинна проводити більш масштабну роз'яснювальну роботу. Перше, що потрібно пропагувати: сучасні технології переробки відходів екологічно безпечні, це стосується і викидів в атмосферу, і ароматики", – підкреслив Абрамовський.

Раніше повідомлялось, що екологія в Україні перетворилася на знаряддя політичного рейдерства: таку думку висловлюють професійні екологи. Експерти відзначають, що численні українські екоактивісти активно мітингують під стінами окремих виробництв і використовують тему навколишнього середовища для політичної боротьби – але ніяк не реагують на такі болючі для України теми, як повені на Закарпатті, неконтрольовані стихійні звалища або пожежі в Чорнобильській зоні.