Під час неї Україна представила концепцію Кримської платформи. Про це мовиться у заяві Європейської служби зовнішніх дій, передає "Європейська правда".

Дивіться також Україна принципово запрошуватиме Росію до Кримської платформи: кого ще

Окрім того, Україна оприлюднили свою політику щодо Криму та Севастополя, включно з обмежувальними заходами. Також сторони привітали дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Було підмічене серйозне погіршення ситуації з правами людини на півострові, внаслідок чого міжнародним організаціям та суб'єктам прав людини все ще відмовляли у доступі. Обидві сторони також обмінялись думками щодо ситуації в галузі безпеки та зростаючої мілітаризації півострова Російською Федерацією,
– мовиться у заяві.

В ЄС також наголосили, що не визнають і не будуть визнавати незаконну анексію Криму Росією.

Що відомо про Кримську платформу?

Це новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Головні пріоритети Кримської платформи:

  1. Безпека, включно зі свободою мореплавства.
  2. Забезпечення ефективності санкційних обмежень проти держави-агресора.
  3. Захист прав людини та міжнародного гуманітарного права на півострові.
  4. Захист освітніх, культурних, релігійних прав.
  5. Подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку та навколишнє середовище.