Що ще дає нам розширене партнерство – з'ясовували журналісти 24 каналу.

До теми Коли Україна зможе стати членом НАТО – пояснення посла США при Альянсі

Переваги, які отримала Україна

Завдяки тому, що НАТО визнало Україну членом програми розширених можливостей ми отримали, зокрема:

  • регулярні політичні консультації з НАТО із безпекових питань;
  • розширений доступ до навчань;
  • підготовку операцій;
  • виробництво зброї, що відповідає стандартам Альянсу.

Голова Громадської ліги Україна – НАТО Сергій Джердж пояснив, що програма також передбачає певні можливості для військово-промислового комплексу.

"Щоб ми реалізовували свою продукцію не лише в Європі, а й у Азії та Африці. Якщо наша продукція відповідає стандартам, а у військові сфері – це стандарти НАТО, тоді є більша довіра. Це посилює наш ВПК та нашу армію", – підкреслив він.

Боротьба з кібератаками

Це означає, що Україна матиме більший доступ до даних розвідки Європи та США. А також більші можливості у боротьбі з кібератаками, що є однією із форм гібридної війни.

Він і був, цей обмін інформацією. Але мав такий локальний характер, не був такою комплексною системою,
– наголосив Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень.

Протистояння агресії РФ

Крім того, така програма – попередження для Росії, яка в 2014 році напала на Україну. Україна стала ближчою до Північноатлантичного альянсу.

"Будь-який інструмент зміцнення армії та розвідки України – інструмент збільшення нашої обороноздатності проти російської агресії", – запевнив Кулеба.

Сергій Джердж підкреслив: що росіяни, плануючи провокації, мають оглядатися на те, що Україна співпрацює з НАТО. На його думку, це стримує їх і в будь-якому разі участь інших країн робить Україну сильнішою.

Однак ця співпраця – не кінцева мета України. Нагадаємо, що шлях до вступу в НАТО закріплений в українській Конституції.