Договір становить ризики для України. Про це повідомила пресслужба Офісу Президента.

Актуально Чи є у Разумкова конфлікт з Офісом Президента: що каже радник Єрмака

Тиск на Україну

Оскільки документ містить механізми обміну інформацією, тому є ризик отримання державами – членами СНД певних відомостей. Їх можуть використати для здійснення торговельно-економічного тиску на Україну.

Згідно з договором, країна виходить із договору про проведення узгодженої антимонопольної політики, підписаного на засіданні Ради глав урядів держав – учасниць СНД у Москві 25 січня 2000 року та ратифікованого ВР України,
– зазначили в повідомленні.

Чому Україна виходить з СНД?

Співдружність незалежних держав – це регіональна міжнародна організація, яка створена з колишніх республік Радянського Союзу на їхніх територіях. Україна була однією з членів-ініціатороів створення СНД. Україна й Грузія вийшли зі співдружності після того, як Росія розпочала війни на їхніх територіях.

Захист національних інтересів

Вихід із договору захистить національні економічні інтереси України. Він вилучить механізм, який зумовлює міждержавний обмін інформацією з економічних питань.

Вихід України з угод СНД: що відомо

  • Раніше, 2 вересня, Кабмін розірвав 3 угоди в рамках Співдружності незалежних держав. Україна припинила участь в угоді про співробітництво у галузі ветеринарії, угоді про співробітництво у галузі санітарної охорони територій держав — учасниць СНД та угоді про створення Координаційної ради з карантину рослин держав — учасниць СНД.
  • Кабінет Міністрів 9 жовтня підготував ще один законопроєкт, згідно з яким, Україна вийшла з угоди СНД щодо незаконної міграції.