Про це розповіла перша заступниця голови МЗС України Еміне Джеппар в інтерв’ю "Крим. Реалії".

Тим часом Не Мінськ: "слуги народу" планують перенести засідання ТКГ на інший майданчик

Ми запросимо Росію взяти участь у цій платформі. Звичайно, ми розуміємо, бачачи їх страусину позицію всі 6 років, як вони викручують ситуацію, абсолютно цинічно поводяться щодо України і міжнародного права, тому надій, що Росія візьме участь в цій платформі, небагато,
– зазначила вона.

За словами Джеппар, якщо одним із завдань цієї платформи є відстеження того, що відбувається у Криму, то в МЗС України розуміють, що йдеться про злочини, які Росія здійснює на півострові.

"Ми переконані: те, що сталося у 2014 році в Криму і на Донбасі – це порушення того світопорядку, який виник після Другої світової війни. Не тільки Україна зацікавлена у відновленні справедливості. Це тест для західних країн", – наголосила заступниця міністра.

Що відомо про платформу з деокупації Криму: коротко

  • Президент України Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН закликав до участі в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму. Тоді ж він попросив у міжнародної спільноти підтримки оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини на анексованому півострові.
  • Раніше питання створення платформи з деокупації Криму Зеленський обговорював з главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем. Той у відповідь наголосив, що Європейський Союз ніколи не визнає окупації Криму та не відступить з цієї позиції.