Докладніше про зрив спроби Росії легалізувати бойовиків

Вищезазначене засідання бойкотуватимуть не лише Україна, а і США, Велика Британія, Франція, ФРН, Естонія та Бельгія. Про це повідомив міністра закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

До теми Росія запросила бойовиків на неформальну зустріч, а ті назвали її виступом в Радбезі ООН

"Тобто, всі, крім РФ, країни-учасниці ОБСЄ, які входять сьогодні в Радбез. Це важливий сигнал, адже ОБСЄ бере участь у переговорному процесі в межах ТКГ", – зауважив очільник українського МЗС.

За його словами, завдяки принциповій позиції українських партнерів у Радбезі ООН, "російську PR-акцію навіть не транслюватимуть на офіційних ресурсах ООН".

Це чітка відповідь на спроби Росії маніпулювати міжнародними майданчиками та форматами для поширення своєї пропаганди. Я вдячний партнерам, зокрема Німеччині та Франції як учасницям нормандського формату, за міцну солідарну позицію на підтримку України,
– підкреслив Кулеба.

Що про це каже делегація України в ТКГ

В українській делегації для участі в ТКГ також висловили позицію щодо намагань Росії "забезпечити резонансний супровід події, яку вони анонсували як "першу в історії участь представників "ЛНР" та "ДНР" у засіданні Ради Безпеки ООН". Відповідний допис з'явився у телеграм-каналі делегації.

Отже, така спроба провести гучний захід з легітимізації бойовиків, на думку делегації України в ТКГ, може означати:

  • відповідальні в Росії за зовнішню політику розуміють ступінь своєї відповідальності за лише часткове виконання, а, може, і зрив домовленостей, які торік досягнули у нормандському форматі в Парижі;
  • ці особи намагаються перекласти власну провину на Україну, Францію та ФРН;
  • такі спроби провалюються раз за разом і здатні привести лише до зміцнення зв'язків між державами та міжнародними організаціями, яких намагається звинуватити РФ.

Додамо, що російські представники вже встигли звинуватити Францію та ФРН у "...підігруванні Україні" та поставили під сумнів здатність цих країн виступати посередниками у нормандському форматі".

Українська делегація для участі в ТКГ нагадує, що проведення до кінця поточного року нової зустрічі на вищому рівні у нормандському форматі залишається єдиною можливістю для РФ запобігти міжнародній ізоляції та виконати домовленості, щодо яких вона взяла на себе відповідальність,
– підсумували представники України в ТКГ.

нормандський формат домовленості путін зеленський
Про що домовилися учасники паризького саміту в грудні 2019 року / Інфографіка 24 каналу

До речі Росія в ТКГ влаштувала справжню істерику: може залишитися сама проти 5 держав

Формула Арріа: основне про вищезазначене засідання за участю бойовиків

  • Це неформальне засідання без додержання процедури, використання права вето тощо.
  • Проводиться таке засідання за межами приміщень Радбезу ООН.
  • Голова Радбезу тут своїх функцій не виконує.
  • Звіти, протоколи не складають і є присутніми лише перекладачі.
  • На такі засідання запрошують зазвичай тих, хто не має права чи можливості брати участь в офіційних засіданнях Радбезу. Здебільшого мовиться про громадський сектор, вчених, правозахисників, представників меншин, інших недержавних суб‘єктів.
  • У період пандемії коронавірусу такі засідання проводять у форматі відеоконференції. Тому з'являється можливість показати по відео будь-кого.