Зокрема, британська газета The Guradian зазначає, що українка незабутньо виконала пісню, яка нагадує не тільки про депортацію кримськотатарського народу 72 роки тому, але й про анексію Росією Криму в 2014 році. Окрім того, видання також згадує родину співачки, яку розлучила окупацію півострова. The Guardian також зазначає, що фінал Євробачення-2016 був одним із найбільш заполітизованих за історію існуванню конкурсу.

Україна виграла конкурс Євробачення в 2016 році піснею, політичний контекст якої викликав напруженість у відносинах із сусідньою Росією. Співачка і автор пісень Джамала здобула перемогу з баладою "1944", яка нагадує про депортацію кримських татар Йосипом Сталіним і була інтерпретована як критика приєднання до Росії Криму в 2014 році.

Читайте також: "Ти слухаєш, Путін?" Джамала опинилась на першій шпальті The Guardian

У схожому тоні відгукується і видання The Financial Times, додавши, що емоційна "1944" виділялася з традиційного кітч-попу, який домінує зазвичай на Євробаченні.

Пісня розповідає про насильницьку депортацію за наказом Йосипа Сталіна сотні тисяч кримських татар з півострова під час Другої світової війни. При цьому, вона проводить паралелі з переслідуванням кримських татар та інших проукраїнськи налаштованих жителів півострова, який Росія захопила два роки тому. Він також звертає увагу на ще тліючу війну з проросійськими сепаратистами на сході України, яка забрала близько 9300 життів.

Американське видання CBS News зазначає, що 1944 - це "… незвичний вибір для кітчового поп-фесту".

Серед записів про любов і пристрасть пісня Джамали виділялася. З тривожним текстами вона згадує про депортованих кримських татар, в тому числі її (Джамали) прабабусю, в 1944 році радянською владою під час Другої світової війни. Багато хто загинув під час депортації або загинули від голоду у безплідних степах Центральної Азії.

Читайте також: Перемога Джамали на Євробаченні: емоційна реакція мережі

Про закиди у бік Володимира Путіна пише і американський телеканал CNN.

"Вона співала "1944" — пісню про депортацію кримських татар Радянським Союзом за наказом Йосипа Сталіна. Її виступ також вважається сильним докором військовому вторгненню президента Росії Володимира Путіна в Україну в 2014 році".

"Україна і її сумна пісня за Кримом" — під таким заголовком матеріал про перемогу Джамали вийшов на сторінках німецького видання Der Spiegel.

Читайте також: Перемога Джамали: хто і скільки балів віддав українці (Інфографіка)

Видання згадує про депортацію кримських татар у 1944 році і зв'язок із теперішньою ситуацією в Криму, зокрема, цитує слова Джамали про те, що вона з 2014 року не мала змоги відвідати своїх родичів на окупованому півострові. Крім цього, у Spigel віддали шану майстерності української співачки.

Так, перемога Джамали — це політика. Але це також перемога для пісні — яку виконала дипломована оперна співачка Джамала з величезною пристрастю.

Читайте також: Євробачення-2016. Україна здобула перше місце: як це було

Про перемогу Джамали в українсько-російській дуелі з політичною піснею пише й італійське видання La Repubblica, відзначаючи, що серйозні тексти, як у випадку з "1944" — рідкість для Євробачення.

Слово "серйозність" — нечастий гість у багатомовному лексиконі Євробачення.

Як додає видання, Globe Arena в Стокгольмі стала справжньою ареною для дуелі між Україною та Росією.