"Основні підсумки "Мюнхена" (конференції) такі: зменшення уваги до України на рівні експертів і Міністерства оборони немає місця – увага дуже велика, є велика підтримка. Є повна підтримка нашого курсу реформ, вони знають про наш курс реформ", – заявив на брифінгу 19 лютого міністр оборони України Андрій Загороднюк.

Читайте також: Зеленський зустрівся з генсеком НАТО Столтенбергом: про що говорили

Він розповів, що зустрівся з більш як десятьома міністрами оборони різних країн. Зокрема, за день до Мюнхенської конференції з безпеки Загороднюк зустрічався з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та його заступником.

"Засідання фактично як Комісія Україна – НАТО, неформальне. І там були присутні всі міністри оборони країн-членів НАТО, які приїхали до Брюсселя", – уточнив глава Міноборони.

Він додав, що в Україні постійно працюють радники та консультанти міністрів оборони країн НАТО, які увесь час доповідають про хід реформ у державі.,

Вони абсолютно задоволені ходом реформ, вони бачать, що з таким темпом, як ми рухаємося, зараз ми точно можемо очікувати в жовтні підвищення нашого статусу в НАТО до партнера з розширеними можливостями. Якщо темп реформ буде збережено,
– розповів Загороднюк.

Зазначимо, що 11 лютого Столтенберг заявив, що найкращим кроком у наближенні України до вступу в НАТО є продовження реформ у секторі безпеки й оборони та зміцнення безпекових інституцій.

Україна 15 січня 2020 року офіційно подала заявку на отримання членства в Програмі розширених можливостей НАТО. Ця програма є інструментом поглиблення двосторонньої співпраці Альянсу з третіми країнами.

Що передбачає Програма розширених можливостей НАТО

Участь у Програмі долучить Україну до навчань НАТО, до яких залучаються лише країни-союзниці та країни, які мають статус учасника Програми, розповідав раніше віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба. Також з’являється можливість швидкого та глибшого обміну розвідувальними даними.