Відповідне рішення зачитав головуючий суддя на засіданні суду в п'ятницю , 8 листопада, в Гаазі (Нідерланди).

Зверніть увагу! ООН підбила сумні підсумки війни на Донбасі

Як пояснювала напередодні заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, Міжнародний суд ООН мав оголосити своє рішення щодо попередніх заперечень Росії у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Таким чином, суд ООН визнав наявність власної юрисдикції розглядати цю справу та водночас відмовив у розгляді заперечень Російської Федерації про наявність юрисдикції суду в цій справі.

Важливо! Міжнародний суд ООН розпочинає розгляд справи щодо дій Кремля у Криму та на Донбасі

Як на рішення Міжнародного суду ООН відреагували в Україні

Речниця Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко назвала рішення Міжнародного суду ООН ще однією перемогою України. Іншими перемогами вона вважає:

  • наказ Кремлю з боку Міжнародного трибуналу ООН з морського права, за яким Росія має звільнити 24 захоплених моряків та повернути 3 кораблі;
  • наказ Росії з боку Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи від 19 квітня 2017 щодо застосування тимчасових заходів у справі щодо Застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Росії).

Незважаючи на зусилля РФ уникнути відповідальності за свої численні порушення міжнародного права, сьогодні Суд остаточно відхилив заперечення РФ щодо юрисдикції та погодився з Україною, що її вимоги належним чином подані на розгляд Суду. Всі вимоги України, які стосуються фінансування тероризму в Україні та расової дискримінації в Криму, тепер будуть предметом розгляду на слуханнях по суті. Це беззаперечна перемога,
додала вона у своєму твіттері.

За словами Зеленко, тепер Україна є готовою представляти свою справу по суті перед Міжнародним судом ООН. А наступним кроком має стати встановлення Судом дедлайну для подання Російською Федерацією контрмеморандуму.

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін у твіттері зауважив, що нинішнє рішення Суду наддорого коштуватиме Росії у всіх сенсах. Оскільки тепер Міжнародний суд розглядатиме усе те, що Кремль робить на Донбасі.

Це дуже важлива перемога. Це рішення є світовим прецедентом і відповіддю для тих, хто скиглить, що важелів проти агресора немає. Вони є, за них потрібно боротися. Всі, хто планували хоронити міжнародне права, можуть зупинитися. Такі рішення не приходять одразу та це розчарування для тих, хто переживає серцем втрати кожного дня. Але міжнародні закони – це теж справжня сила,
– констатував дипломат.

Коментуючи рішення Суду, Олена Зеркаль наголосила, що це велика перемога не лише для України, а загалом перемога верховенства права. І це означає, що Росії доведеться відповідати.

Радимо ознайомитися! Росія порушила Женевські конвенції щодо Криму, – ООН

"Суд повністю відхилив всі заперечення РФ – з мінімальним рахунком 15 до 3, а іноді і одноголосно. Це рішення дозволяє нам рухатися разом з Судом далі та доводити всьому світовому співтовариству факти порушення РФ міжнародного права, порушення прав людини. Ми дуже раді, що суд підтримав всі прохання України, ми рухаємося далі за повною програмою. У нас немає жодних обмежень", – підкреслила вона.

Щодо подальших подій вона зазначила, що Суд розглядатиме позов по суті. Спершу суд проведе свій аналіз того, як він бачить, скільки часу має бути надано Російської Федерації для підготовки їхнього меморандуму, далі має бути ухвалено протокольний наказ. Після цього Росія повинна подати свій меморандум, з викладенням своєї позиції. У підсумку всього цього вже й відбудуться слухання.

За її словами, росіянам доведеться виправдовуватися перед міжнародним судом про те, як вони постачала зброю в Україну, в тому числі зенітного комплексу, яким збили літак рейсу МН17.

Росія вперше в історії відповідатиме за порушення прав людини і міжнародного права. Вони будуть відповідати в суді за всіма фактами та за всіма нашими звинуваченнями, включно зі справою МН17. І суд, і міжнародна спільнота матимете доступ до всіх матеріалів. Це також може мати вплив в майбутньому для створення трибуналу в рамках Ради безпеки ООН,
– констатувала Зеркаль.

Що передувало цьому рішенню Міжнародного суду ООН

  • У січні 2017 року Україна подала проти РФ позов, у якому вимагала відшкодувати збитки за систематичні порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН у Гаазі видав рішення за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Так, Росія є зобов’язаною забезпечити дотримання прав кримських татар в окупованому Криму, дозволити діяльність Меджлісу та гарантувати доступність освіти українською мовою. Водночас суд вирішив, що у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму Україна не надала достатньо доказів проти РФ.
  • У вересні 2018 року Росія виступила з попередніми запереченнями щодо юрисдикції суду розглядати звернення України. Тоді українська сторона закликала суддів визнати юрисдикцію та перейти до розгляду справи по суті.

Цікаво! Справа захоплених українських моряків: Росію викрили на брехні

Зауважимо, що Україна звинувачує Росію у спонсоруванні незаконних збройних формувань, через діяльність яких постраждали люди під час катастрофи літака рейсу МН17, а також актів тероризму в Маріуполі, Краматорську, Волновасі. Україна вимагає відшкодувати збитки за збиття Малазійського боїнгу MH17.