Про це пише польський публіцист Анджей Краєвський у своєму матеріалі на сторінках газети Dziennik Gazeta Prawna.

Читайте також: "Смерть Україні": у Варшаві з'явився шокуючий заклик

За його словами, Україна була ключовим партнером Польщі у реалізації ініціативи Міжмор'я або Триморья та мала стати союзником у боротьбі проти агресії Кремля.

"Але стане ворогом, причім, найбільш заклятим, оскільки є переконаною у своїй багатовіковій несправедливості та ненавидить польське почуття переваги", – наголошує автор.

Водночас він підкреслює, що погані взаємини Вітольда Ващиковського з Україною лише посилилися.

"Зіткнення Варшави з Києвом відбувається не через суперечливі інтереси, або різні погляди на майбутнє регіону чи амбіції. Це насамперед результат історичного минулого, яке раптом почало нагадувати про себе", – додає оглядач.

Крім того, журналіст нагадав, що після анексії Криму в Україні почалася патріотична активізація та неабиякої популярності набрали націоналістичні рухи, які героїзують очільника ОУН Степана Бандеру та УПА.

Читайте також: У Польщі різко висловилися проти героїзації УПА в Україні і назвали спільних героїв для країн

Як зауважив Краєвський, до них досить неоднозначно ставляться у самій Польщі – Бандеру засудили тут до смертної кари в 1936 році, а УПА вважаються відповідальними за геноцид польського населення на Західній Україні.

Якби зовнішня політика Польщі керувалася би будь-якою стратегічною думкою, загрозу помітили б заздалегідь і почали б уникати вибуху конфлікту. Але за нинішнього керівництві Міністерства закордонних справ вона відчайдушно прив'язується до принципу, згідно з яким кожен повинен показати, наскільки нам важко. У підсумку, коли в Україні через війну радикалізувалися настрої, у Польщі відбулося те ж саме, і вона стала заручником екстремістських течій. Сприяння взаємній ненависті є єдиним способом, за яким ці групи можуть збільшити свій вплив на реальність,
– резюмує автор.