У воєнних операціях взяло участь 44 тисячі українських військовослужбовців, з яких 55 людей – загинуло. 24 канал до Дня миротворців ООН згадує, де побували українські миротворці.

Читайте також Україна звернулася у Міжнародний трибунал для покарання Росії

Миротворці ООН
Нагородження українських миротворців

Українці брали участь у миротворчих операціях ООН ще з часів СРСР. А ось за часів незалежності Україна взяла участь у 26 миротворчих операціях.

Гарячі точки, в яких були українські миротворці

Війна у Югославії

Постійна військова чисельність українців: 1303
Загиблих: 15
Роки: 1992 - 1995

Збройні конфлікти у Югославії тривали з 1991 по 2001 року. Мешканці Сербії прагнули зберегти єдину державу, тоді як хорвати, боснійці та словенці прагнули незалежності. Крім того, зіткнення відбувалися між хорватами і боснійцями у Боснії і Герцеговині та македонцями й албанцями в Республіці Македонія.

Безліч військових злочинів, жахливі людські жертви та масові руйнування – що робить конфлікт у Югославії одним із найбільших у минулому столітті.

У результаті, всі 6 республік, з яких складалась федерація, отримали незалежність. Окремою державою – яку, щоправда, визнав не увесь світ – стало і Косово.

Український контингент серед іншого стежив за проведенням конвоїв з гуманітарною допомогою, здійснював патрулювання. У складі миротворчої місії ООН (UNPROFOR) пройшли службу 6,5 тисяч українців.

А якщо врахувати усі миротворчі місії в Югославії, то участь у них взяли 14 000 українських військових. З них 21 не повернувся додому.

Тимчасова адміністрація ООН для Східної Славонії, Барані та Західного Срема

Постійна військова чисельність українців: 511
Загиблих: 0
Роки: 1996 - 1998

Протягом трьох років тривала місія з підтримання миру в східній частині Хорватії.

Після операції "Буря" (серпень 1995 р.) на кордоні із Сербією залишався єдиний терен самопроголошеної Сербської Країни. На початку планувалося, що місія триватиме всього рік. Учасники мали стежити за демілітаризацією району, а також сприяти мирній реінтеграції території до складу Хорватії.

День миротворця ООН
Українські військові заслуговують на повагу

Місія ООН в Анголі

Постійна військова чисельність українців: 216
Загиблих: 1
Роки: 1996—1999

Остання миротворча місія в Анголі була MONUA. До неї тут було ще три інші місії, спрямовані на встановлення миру.

Громадянська війна в Анголі є найдовшим конфліктом в Африці. Збройні сутички відбувалися з 1974 до 2001 року. Конфлікт відбувався між UNITA і комуністичним рухом MPLA.

Загалом миротворчі місії тут з 1988 року, Україна ж взяла участь в останній.

Тимчасові сили ООН в Лівані

Постійна військова чисельність українців: 650
Загиблих: 0
Роки: 2000 – 2006

У 2000 році Ізраїль вивів з південного Лівану війська та розформував Армію Південного Лівану. Хізбалла захопила велику частину укріплень та зброї. Наступні 6 років південь країни майже повністю контролювався силами Хізбалли. Їх підтримували Сирія та Іран, які мали спільні цілі боротьби з Ізраїлем.

У 2006 році відбувся лівано-ізраїльський конфлікт. Так звані "голубі каски" розташовувалися в південному Лівані, поблизу кордону з Ізраїлем. За вимогами ООН, Ізраїль мав вивести війська із Лівану. На території південного Лівану Хізбалла повинна роззброїтися. Зона потрапляла під контроль ліванських офіційних військ та солдатами ООН (15 тисяч).

Місія ООН у Сьєрра-Леоне

Постійна військова чисельність українців: 530
Загиблих: 6
Роки: 2001 – 2005

У цій африканській країні довгий час тривала громадянська війна. Під час війни зафіксовано численні випадки жахливої жорстокості щодо мирних жителів. Тож сюди ввели миротворчі сили ООН. Серед них були й представники України. Певний час долучені також були українські вертолітники.

Загалом втрати миротворчого контингенту склали 159 військовослужбовців. Серед них – 6 українців.

Миротворча місія в Іраку

Постійна військова чисельність українців: 1690
Загиблих: 18
Роки: 2005 – 2008

Ця міжнародна військова операція є наймасштабнішою для незалежної України за межами країни. Військову службу в Іраку та Кувейті пройшло близько 6100 українців. 40 з них отримали поранення, а 18 загинуло.

День миротворців ООН
Найважча місія була в Іраку

На думку експертів, тодішній президент Леонід Кучма прийняв рішення про участь України у багатонаціональній операції з власних політичних мотивів. Після низки скандалів він потрапив в ізоляцію на міжнародній арені. А участь українських миротворців виводила його з цього становища.

У цій місії українці брали участь в реальних бойових діях. З 2005 року почався вивід українських солдатів. Частина залишилася у якості радників і спостерігачів. Але до кінця 2008 року усі повернулися додому.

Місія ООН у Грузії

Постійна військова чисельність українців: 37
Загиблих: 0
Роки: 2008 – 2009

Місія спостереження ООН у Грузії розпочалася у 1993 році та тривала до 2009 року. Україна взяла участь у 2008 – 2009 роках, коли у ситуацію втрутилася Росія.

Збройний конфлікт за участі Росії тривав з 7 по 12 серпня 2008 року. По один бік була офіційна грузинська влада, по інший Росія і сепаратистські угрупування Південної Осетії та Абхазії. У результаті офіційна армія зазнала поразки. Грузія втратила Абхазію та Південну Осетію.

Миротворча місія у Ліберії

Постійна військова чисельність українців: 275
Загиблих: 5
Роки: 2003 – 2018

У 2003 році в південну частину Ліберії з Кот-д'Івуару вторглося озброєне угрупування "Рух за демократію в Ліберії". У військовому конфлікті загинуло від 50 до 300 тисяч людей (за різними оцінками). Тож була створена місія ООН. Задіяно загалом було 15 тисяч людей: як військових, так і цивільних співробітників. Вони мали налагодити мирне життя, займалися роззброєнням збройних угруповань.

У місії взяли участь й українці. За весь період миротворчої місії загинуло 5 українських миротворців. Закінчилася вона всього кілька місяців тому.

Операція ООН в Кот-д'Івуарі

Постійна військова чисельність українців: 56
Загиблих: 1
Роки: з 2001

Операція в Кот-д'Івуарі триває до сьогодні. У 2010 році в країні сталася політична криза, яка спричинила серйозні вуличні бої. Криза у Кот-д'Івуарі є наслідком міжетнічних конфліктів.

З першого разу парламент не підтримав рішення про відправлення у Кот-д'Івуар українців.

У 2011 році Алассан Уаттару було визнано міжнародною спільнотою президентом. Однак Кот-д'Івуар потрібно було відновлювати, тож український миротворчий контингент досі перебуває у країні.

Миротворча місія на Донбасі

У 2017 році тогочасний президент України Петро Порошенко висунув ідею введення миротворців на всю територію окупованого Донбасу.

Президент РФ висунув вимогу, що миротворці мають перебувати на лінії розмежування, а в лютому 2018 року він заявив, що не проти того, щоб "поставити" Донбас під міжнародний контроль, однак про це необхідно домовитися із "ДНР/ЛНР".

А у 2020 році ідея розміщення миротворців ООН на лінії розмежування може стати "планом Б" у разі неможливості виконання Мінських угод.