1 травня Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського паспорта для окремих категорій громадян України. Цей спрощений порядок стосується українців з окупованого Криму. Перед цим Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих територій Донбасу.

Читайте також: У МінТОТ попередили українців про серйозні наслідки отримання паспорта Росії

Укази Путіна про надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб були, є та будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною, запевнили в МЗС.

Особливо цинічною є задекларована мета ухвалених російською стороною рішень – "захист прав і свобод людини і громадянина",
– наголосили в МЗС України.

Там пояснили, що права і свободи українців почали грубо порушуватися з початком російської збройної агресії та окупації Росією Криму та частини Донбасу.

МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України та усунути їх негативні наслідки,
– наголосили у відомстві.

Україна залишає за собою право вживати ефективних заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян відповідно до міжнародного права та законодавства. Відповідна нота протесту буде невідкладно вручена російському МЗС.

Кого з українців стосується указ Путіна про громадянство Росії?

  • Українці (їхні діти, члени подружжя та батьки) з території анексованого Криму, які виїхали з українського півострова до 18 березня 2014 року і не мають громадянства іншої держави.
  • Іноземні громадяни та особи без громадянства, які самі або найближчі родичі яких були учасниками депортації з території Кримської АРСР.
  • Громадяни України, які мають дозвіл на тимчасове проживання в Росії, вид на проживання в РФ, посвідчення біженця або свідоцтво про надання тимчасового притулку в РФ.