Виноробство. Тим більше варіантів було не багато – цим займались і дід, і тато, та й живе наш герой у місті Виноградів.

Спочатку засадив декілька гектарів виноградною лозою. Але ж так роблять всі, а от йому хотілось чогось унікального. Рішення знайшлось – засадити на 12 сотках усі можливі сорти винограду. Раніше доводилось читати про них в каталогах чи шукати відео на YouTube, але ж хіба це передасть смак чи аромат? Почав збирати колекцію. Десять сортів, сотня, а далі підключились друзі. Навіщо ламати голову над подарунком, якщо можна привезти виноградну лозу.

Якщо їхав, наприклад, з Чілі, то везли мені скажімо не бутилку текіли, а везли мені чубук, який був замотаний у вологу тряпочку, який везли через усі кордони, який я тут прищеплював і чекав урожай,
— розповідає пан Михайло.

Не повірите, але на цьому клаптику землі 250 сортів. І головне, що ми з вами можемо їх перепробувати. Приїдете в кінці вересня, вам вручать ножиці, кошик – збирайте урожай.

З решти створить унікальні купажовані вина, де переплітаються одразу декілька сортів винограду. Уявляєте, раніше за такими смаками довелось би об'їхати навколо земної кулі. Зараз вони сконцентровані в єдиному винному погребі.

Читайте також:Українець, який за 27 років відвідав 55 країн

Життєвий досвід у пана Михайла такий же витриманий, як і його вино. Життєву філософію демонструє на цій грушці. Каже, вона йому ніколи не подобалась. Довго її терпів, криво дивився. А потім раз – обрубав усі гілки і одразу прищепив аж 6 нових сортів.

Те ж саме рекомендує робити і в житті: з обридливою роботою, непотрібними стосунками. Рубайте, не шкодуючи, і вносіть щось нове.