За відповідний законопроєкт 309 депутатів Верховної Ради проголосували ще 3 вересня. 24 вересня текст документу з'явився у виданні "Голос України", тож на наступний день закон офіційно набув чинності.

Це цікаво Ходіть пішки, панове: найпоширеніші захворювання серед автомобілістів

До Верховної Ради законопроєкт надійшов ще 3 квітня 2020 року. Його ініціаторами виступили вісім народних депутатів із різних фракцій.

Як каратимуть крадіїв за новим законом: основні зміни

  • Посилено кримінальну відповідальність за підробку, заміну або знищення ідентифікаційного номера транспортного засобу, яким незаконно заволоділи, а також за продаж такого транспортного засобу.
  • Окрім того, суд буде враховувати вартість автомобіля під час визначення відповідальності за його викрадення.

Новий закон передбачає посилені покарання: які саме

  • За крадіжку авто – від 3 до 5 років обмеження або позбавлення волі (про штраф тепер не мовиться, як було раніше). Якщо ж це зробила організована група з насильством – від 8 до 12 років з конфіскацією майна.
  • За викрадення машини за допомогою електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такого.
  • Важкість злочину встановлюватимуть, виходячи з вартості автомобіля, а не з вартості його пошкоджень. Наприклад, за викрадення автівки ціною від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів (наразі це приблизно 105 – 265 тисяч гривень) каратимуть також позбавленням волі від 5 до 8 років.
  • За так зване перебивання номерів кузовів, моторів передбачили до 5 років в'язниці. За організацію роботи місць, де крадені автомобілі зберігають, розбирають або переобладнують (мовиться про "чорні СТО") – до 5 років (або й до 7, якщо цим займається організована злочинна група).