У довгостроковій перспективі не варто ставити питання таким чином, щоб або економіка, або боротьба з коронавірусом. Про це Тимофій Милованов розповів в ефірі проєкту "Свобода слова" на ICTV, повідомляє 24 канал.

До слова Карантин вихідного дня в Україні не спрацює – число смертей може зрости до 20 тисяч, – Милованов

Уявіть, що ми обираємо такий підхід і кажемо: економіка – важливіша. Ми не робимо обмежень. Що це означає? Бізнес продовжує працювати, а люди й далі ходять на роботу. Та, як ми бачимо, люди хворіють. Всі перехворіють, якщо не контролювати ситуацію,
– заявив радник голови ОПУ.

Він переконаний, що це так само погано позначиться як на людях, так і на бізнесі. Тож, запевняє ексміністр розвитку економіки, нині немає ситуації, коли вибір стоїть лише між обмеженнями й економікою.

"Якщо відпустити все, для економіки теж буде погано, коли всі будуть хворі. Тому потрібно вводити певні обмеження. Я раніше говорив про жорсткі обмеження. Я не вірю особисто, що спрацює карантин вихідного дня, але сподіваюся, що я не правий", – зазначив Тимофій Милованов.

На його думку, цього банально буде недостатньо, а саму проблему потрібно вирішувати краще. Радник Андрія Єрмака вважає, що варто було б запровадити жорсткі обмеження на 3 – 4 тижні.

Краще під час Різдва, звісно. Тоді активність буде нижчою. Ті галузі, які постраждають, підтримати фінансово, стабілізувати ситуацію і далі дати економіці працювати,
– резюмував економіст.

Що відомо про можливий жорсткий карантин:

  • Члени Кабміну 19 листопада зустрічалися з мерами великих міст. Після наради мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів, що урядовці на зустрічі пояснювали: карантин вихідного дня є певною підготовкою до повного локдауну, який можуть ввести 10 – 15 або 20 – 25 грудня. Триватиме він кілька тижнів.
  • Втім, згодом сам Денис Шмигаль цьому заперечив. Він пояснив: питання повного локдауну справді розглядається й уряд готовий до цього як до плану "Б", та якихось конкретних дат наразі немає.