В Україні 80% звернень про випадки домашнього насилля надходить від жінок і 20% – від чоловіків. Про це заявила Уповноважена з прав людини Людмила Денісова, повідомляє "Суспільне".

Читайте також Злочин, а не приватна справа: як держава реагує на проблему домашнього насильства

Вона зазначила, що люди першочергово повідомляють про фізичне та психологічне насилля. Водночас є й значна кількість випадків економічного та сексуального насилля.

Усі звернення Денісова передавала до Нацполіції, органів соціального захисту та служб з прав дітей.

В Україні не вистачає органів для допомоги

За словами Уповноваженої з прав людини, в Україні бракує органів, куди можна звернутися по допомогу від насильства. Наприклад, в 7 регіонах держави таких притулків зовсім немає. Вона також зазначила, що аби потрапити до такої установи, необхідно отримати негативний тест про наявність COVID-19.

До теми Знущався 20 років з жінки, поки його покривала поліція: де захист держави

За словами Денісової, відносини між органами соцзахисту та охорони здоров'я щодо надання медичної й психологічної допомоги не відповідають міжнародній практиці. Значна кількість постраждалих навіть не знають, що вони можуть отримати безкоштовну допомогу.

Уповноважена з прав людини також розповіла, що відповідно до українського менталітету розголос про домашнє насильство "може тягти за собою суспільний осуд". Втім, Денісова зазначила, що впродовж 9 місяців 2020 року по допомогу через насильство звернулися понад 42 тисячі українців.

Читайте також Кожні 3 місяці від насильства страждають 15 мільйонів жінок

Такий показник є у 2 рази більшим порівняно з 2019 роком. Денісова припустила, що це є свідченням підвищення обізнаності людей.