Заснування Дня територіальної оборони пов'язане з важливістю тероборони в забезпеченні обороноздатності й територіальної цілісності України, пояснили в Офісі Президента України.

Цікаво Військові з передової прокоментували чутки про "штрафи" за вогонь у відповідь на Донбасі

Ще одна мета запровадження свята – подальший розвиток сучасних військових традицій. Також важливим є відзначення роль складових сектору безпеки й оборони, що залучаються до виконання завдань територіальної оборони.

День територіальної оборони відтепер відзначатимуть у першу неділю жовтня. До слова, у цей самий день в Україні відзначають День вчителя.

Сьогодні наша надважлива мета – досягти миру на Донбасі й зберегти територіальну цілісність України. Ми говоримо про це на кожній зустрічі з нашими міжнародними партнерами. Також ми робимо й будемо робити все задля зміцнення обороноздатності України,
– наголосив Володимир Зеленський.

Що таке територіальна оборона?


Це комплекс заходів, зокрема воєнних, спрямованих на відбиття загрози для державного кордону й забезпечення умов для функціонування органів місцевої влади.

В Україні діє спеціальне законодавство щодо територіальної оборони, а відповідні батальйони, зокрема територіальні добровольчі формування, з 2014 року брали участь у війні на Сході України.