Насамперед створять національний реєстр донорів. Здавати кров та її компоненти можна буде не лише за місцем реєстрації, а там, де зручно. Також з’явиться система контролю якості крові, а донорство стане безпечним і прозорим процесом.

Кожен хто стикався з темою донорства знає, що крові або нема, або її страшно переливати, бо завтра можна прокинутись з гепатитом після переливання крові. Потенційно 2 500 людей на рік інфікуються гепатитами та ВІЛ через переливання,
– сказала народна депутатка, авторка законопроєкту Ольга Стефанишина.

Новий закон дозволяє визначити уповноважений орган, який контролюватиме діяльність усіх центрів крові. Він буде надавати їм ліцензії. Посилять також і державний контроль за якістю та безпечністю на кожному етапі – одразу після здачі та перед переливанням. Тобто вперше з'явиться система.

"До сьогодні такого поняття як система крові в нас не було. Грубо кажучи, при кожній лікарні було своє відділення, яке функціонувало окремо. Тепер буде один орган, який і буде контролювати діяльність і надавати ліцензіювання всім цим відділенням, в яких здають люди кров", – розповіла засновниця благодійного донорського проєкту "Здай кров" Дарина Власенко.

Здавати кров та її компоненти можна буде незалежно від місця реєстрації. Дозволять стати донором й іноземцям, які мають посвідку на проживання. Ще одно новація – після перехідного періоду у 5 років донорство має стати безкоштовним. За здачу крові не будуть платити. Так хочуть боротись з людьми, які мають на меті лише заробіток.

Автори законопроєкту хочуть, щоб за послугу переливання крові пацієнти теж не платили. Очікують, що для цього уже з наступного року держава компенсуватиме медзакладам її вартість. Ще одна хороша тенденція, що до розвитку донорства зможуть долучатись потужні приватні інвестори.