В Україні вперше випускають вертольотчиків спеціально для підрозділів МВС. До цього пілотів вчили на базі військових ВИШів за іншими програмами. Детальніше – читайте в матеріалі 24 каналу.

Цікаво Техніка війни: Кремль занепокоєний випробуванням РК "Нептун" в Україні. ЗСУ отримали нові БТР-4Е

Загалом, випускників навчань чекають у лавах

  • поліції,
  • рятувальників,
  • Нацгвардії,
  • прикордонного загону.

В чому плюс роботи "з неба"

Через те, що в Україні задумали створити вертольотну службу, до роботи частіше залучатимуть копів саме на гелікоптерах.

За словами начальника Харківського аероклубу Сергія Філатова, вертольоти – найзручніша техніка для спостереження через те, що вони можуть летіти як зі швидкістю пішохода, так і зі швидкістю авто.

"Льотчики, які вже підготовлені, виконують польоти на охорону державного кордону", – пояснив прикордонник і пілот Олександр Шпак.

Навчання на вертольотах / Скриншоти

Як це відбувається

У небо пілоти піднімаються з Харківського аероклубу. Їх перша машина – МІ-2.

Журналісти 24 каналу познайомилися з майбутнім поліцейським-вертольотчиком. Іван Вевдюк тільки завершив свій перший ознайомчий політ. До роботи в небі його допустять нескоро. Для самостійного польоту має набрати понад 20 годин, а для свідоцтва профі – 130.

"Я йду в Національну поліцію Києва. Щоб зробити дві справи одночасно – це здійснити свою мрію і захищати наших людей із повітря", – розповів Іван Вевдюк.

копи на вертольотах
Майбутній поліцейський-вертольотчик Іван Вевдюк / Скриншот

Перспективи

Уже цьогоріч Кременчуцький льотний колледж збирається набрати 20 майбутніх пілотів. Але наразі у парку МВС тільки 10 вертольотів. Тривають перемовини про отримання ще пів сотні польських машин.