Про це 24 каналу розповів політичний експерт Сергій Постоловський.

Читайте також: Ультиматум Кремлю: чого вимагає Україна від Росії і якими будуть наслідки

Україна зіграла на випередження. Київ заявив: ми виконали умови Росії і погодилися з формулою Штайнмаєра, почали розведення військ. Але не тільки ми повинні іти на компроміси. Українська влада показує: не ми зриваємо зустріч у норманському форматі, а Росія. Не зайвим було б висунути ще умову: всі, хто з боку ОРДЛО воював проти України, а також так зване керівництво "ДНР" і "ЛНР", не мають права брати участь у будь-якому виборчому процесі,
– підкреслює Сергій Постоловський.

На думку політолога, розведення військ не буде. Росія зараз вдасться до своєї улюбленої тактики: посилення ескалації на Донбасі. Кремль уже це зробив – стріляють щодня, є загиблі.

Читайте також: Як жителі окупованих територій ставляться до можливих виборів: приголомшливі результати

За словами Сергія Постоловського, зустріч у нормандському форматі колись відбудеться, але затягуватиметься. Франція і Німеччина зараз абстрагувалася від цього питання. Зокрема через військові дії Туреччини в Сирії. За його словами, Париж і Берлін очікують, до чого домовляться Україна і Росія, а потім проведуть зустріч.

Що відомо про розведення військ на Донбасі?

  • 1 жовтня президент Зеленський заявив, що на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське на Донеччині та місті Золоте на Луганщині.
  • Спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік повідомив, що розведення сил і засобів стартує 7 жовтня.
  • Міністр оборони Андрій Загороднюк уточнив, що українські військові відійдуть на відстань, яка дозволить одразу повернутися назад у разі порушення домовленостей російськими окупаційними військами.
  • 7 жовтня розведення військ так і не розпочалося, бо бойовики порушили домовленості.
  • 15 жовтня Україна заявила, що не відмовляється від подальшого розведення, але за умови дотримання 7-денного режиму тиші. Як повідомила речниця Леоніда Кучми Дарка Оліфер, виконання політичного блоку питань мінських угод є можливим за таких умов:
  1. розпуск квазіугруповань "Л/ДНР";
  2. повне припинення вогню;
  3. забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України;
  4. виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки та інших.

розведення військ
Карта розведення сил на Донбасі / інфографіка 24 каналу