Повна демілітаризація ОРДЛО є ключовою складовою українського мирного плану. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на власні джерела.

Важливо Чому Україна створила план щодо Донбасу та які заходи він включає

За словами джерела, повна демілітаризація є головною передумовою для подальшого політичного процесу.

Що відомо про деталі Плану дій щодо Донбасу

Передання контролю над кордоном

Агентство пише, що вже на першому етапі ОБСЄ має забезпечити максимальний контроль над кордоном. Крім того, паралельно створять спеціальну підгрупу в ТКГ для опрацювання процедури відновлення Україною контролю над кордоном.

Цей контроль має бути забезпечений до початку виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування в ОРДЛО за українським законодавством,
– розповів співрозмовник агентства.

Демілітаризація регіону

Демілітаризація передбачає виведення найманців і важкого озброєння, роззброєння з боку проросійських сил. Цей процес узгоджуватиметься з процесом повернення підрозділів Збройних сил України в місця постійної дислокації.

Актуально Україна отримає 100 мільйонів доларів від Світового банку: куди підуть гроші

Абсолютний доступ місії ОБСЄ

Важливим елементом плану є повний доступ місії ОБСЄ до всієї тимчасово не контрольованої урядом України території, як і передбачає мандат місії.

ОБСЄ має забезпечити на всій території Донбасу недопущення вакууму безпеки в процесі демілітаризації, а згодом допоможе провести чесні й демократичні вибори. Для цього пропонується створити спеціальний підрозділ чисельністю до 1 500 осіб професійних поліцейських у складі СММ ОБСЄ,
– зазначив співрозмовник агентства.

Модель перехідного правосуддя

План також передбачає впровадження моделі перехідного правосуддя. Тобто створення чітких правила притягнення до відповідальності підозрюваних у тяжких злочинах, деталі амністії та систему захисту прав людини. Ця система має забезпечити справедливий і безболісний перехід до мирного життя.

Цікаво Туди прийдуть великі гроші: Зеленський пояснив ідею вільної економічної зони на Донбасі

Повернення майна власникам

Згідно з Планом дій, українським фізичним і юридичним особам повинні повернути втрачене майно. Щоправда, перед цим повинен відбутися міжнародний аудит становища активів.

План спільних кроків до мирного життя на Донбасі: дивіться сюжет 24 каналу


Що передбачає План дій по Донбасу: головне

  • План дій по Донбасу розробила українська сторона. Мета – встановити мир на Донбасі та вже навесні 2021 року провести вибори на окупованих територіях.
  • Цей документ пропонує припинити збройний конфлікт і провести повну демілітаризацію окупованих територій. Після цього Україна візьме під контроль кордон та відновить нормальну життєдіяльність.
  • Аби цього досягти, українська сторона вимагає вже до 15 грудня 2020 року здійснити обмін полоненими за формулою "всіх на всіх", а також збільшити до 1,5 тисячі кількість представників моніторингової місії ОБСЄ на окупованих територіях.