Українська вишиванка – це оберіг від усього лихого. Символічне значення має все: від ниток та тканини до орнаменту, кольору і навіть кількості стібків. Найдавнішою є вишивка білим по білому.

В орнамент вишиванок українці закодовували щастя, вірність, любов та родинну пам’ять. Тут сорочки з різних регіонів України. Їм щонайменше по 150 років. Їх одягали на свята. Буденна ж вишивка – скромніша.

Ромби, знаки сонця з променями і крапками вишивали переважно на чоловічих сорочках. Жіночі знаки – це прямі лінії, що є символом землі, а також орнаменти водної стихії – спіралі, змійки, хвилі. Маки захищають від зла, бо символізують продовження роду. Калину вишивали для себе переважно заміжні жінки як символ материнства.

Читайте також: Google у вишиванці: працівники компанії привітали українців

А це вже традиційні вишиті візерунки – на сучасному одязі. Такі дизайнерські сукні в середньому коштують 28 тисяч гривень, блузки – вдвічі дешевші. Найдорожчий одяг – ручної роботи. Його вартість може сягати 80 тисяч гривень. Юлія – одна із перших в Україні почала виготовляти вишиванки з оксамиту.

Найпопулярніший одяг: з квітковим орнаментом. Завдяки декільком українським дизайнерам, нашу вишиванку полюбили і за кордоном. Особливо популярною вона стала після Революції Гідності. Зараз ось цей український бренд продається у сорока країнах світу.