Про фінал горезвісної історії, яка викликала значне обурення в українському суспільстві на початку пандемії коронавірусу, розповідає Офіс генерального прокурора України.

Цікаво Венедіктова доручила перевірити "Велике будівництво" Зеленського, – ЗМІ

Слідство встановило, що на початку березня махінатори продали китайцю 300 тисяч масок за менш як 1 гривню за штуку. Хоча ринкова вартість такої партії становила близько 61 мільйона гривень.

Тоді в слідчих виникли обґрунтовані підозри, що ціну навмисне занизили (лише на папері), аби заплатити в бюджет мінімальні податки. Підприємці не зазначили в податковій декларації суму чистого прибутку.

Втім, згодом, коли справою зайнялися правоохоронці, підприємиця добровільно сплатила в держбюджет 3 мільйони гривень. Ще 5 мільйонів сплатила компанія-виробник. Тож до суду направили до суду клопотання про закриття справи.

Детальніше про скандал з масками:

  • Ця історія тягнеться ще з березня 2020 року. Тоді український уряд щойно запровадив карантин, а одночасно заборонив експорт засобів медичного захисту. Якщо пам'ятаєте, масок у той час в аптеках практично не було, а якщо й були, то коштували щонайменше 20 – 30 гривень за одноразову.
  • У цей же час на одному з іспанських телеканалів з'являється сюжет про те, що іспанцям боятися нічого, адже масок вистачить. Як доказ, телеканал показав свіжу партію, яка щойно прибула в країну. Як не дивно, усі коробки були підписані українською мовою.
  • Тоді митниця й правоохоронці почали перевірку. Тогочасний очільник митниці Максим Нефьодов пояснив: маски вивезли з України ще до заборони, тож жодних порушень тут немає.
  • Натомість правоохоронці знайшли інший цікавий сигнал – неймовірно низьку як на той час вартість масок. Тож запідозрили в цьому спробу уникнути сплату податків.