Українці на кратері вулкану в Конго

Про висадку українців на кратер вулкану повідомили у фейсбуці Командування Об’єднаних сил ЗСУ.

Читайте також Поблизу Помпеї виявили стародавні рештки жертв вулкану: вражаючі фото

Військовослужбовці українського національного контингенту Місії ООН зі стабілізації в Конго забезпечили висадку групи вулканологів на кратер активного вулкану Ньямлагіра,
– йдеться у повідомленні.

Командування додає, що періодичне ретельне вивчення вулкану, з проведенням тестів та аналізів, дозволяє передбачити наступне виверження. Крім того, дає можливість знизити ймовірні ризики для місцевого населення.

На висоті виникли труднощі

За словами командира вертолітного загону полковника Сергія Ващенка, на висоті понад 3 тисячі метрів екіпаж вертольота Мі-8 зіткнувся з низкою труднощів.

"Хмарний покрив над вулканом помітно збільшувався, а швидкість пориву вітру становила 90 кілометрів за годину", – розповів Ващенко.

Крім того, пласти застиглої вулканічної лави досить крихкі й могли провалитися під масою гелікоптера. Однак вулканологам вдалося провести дослідження. Після цього екіпаж Мі-8 успішно повернувся до базового табору.

Українські миротворці приземлилися на кратер вулкана в Конго
Українські миротворці приземлилися на кратер вулкану в Конго / Фото Командування Об’єднаних сил ЗСУ

На висоті виникли труднощі, але все пройшло успішно
На висоті виникли труднощі, але все пройшло успішно / Фото Командування Об’єднаних сил ЗСУ

Що відомо про вулкан Ньямлагіра?

Активний щитовий вулкан в горах Вірунга. Розташований за 25 – 30 кілометрів на північ від озера Ківу, зливається основою з вулканом Ньїрагонго. Ньямлагіру вважають найактивнішим вулканом Африки. Від початку спостережень його виверження відбувалося вже 32 рази.