Цьогоріч сільгосппідприємства вже отримали з бюджету майже 2 мільярди гривень із 4-ох запланованих. Але цього замало, нарікають експерти. Найбільшої підтримки потребує тваринництво та птахівництво. Нині рівень дотацій не відповідає обсягам виробництва цих підприємств. Це дозволило б стабілізувати ситуацію на споживчому ринку, переконані фахівці.

"Дотація має на меті підтримати ті галузі, які випробовують з певних причин труднощі. А також дає їм можливість стати на ноги та існувати далі", – зазначив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов.

"Сектор виробництва стане сильнішим. В цьому і є ціль дотацій. А коли в нас великі об'єми – в нас сильний сектор – логічно, що ми стабілізуємося і в нас вирівнюються ціни. Тобто дотації допоможуть стабілізувати ціни у довгостроковій перспективі і опосередковано", – пояснив генеральний директор асоціації УКАБ Тарас Висоцький.

Згідно із механізмом виплати дотацій обов’язковою умовою є виплата ПДВ. У першому півріччі цього року чимало сільгосппідприємств не змогли отримати дотації, хоча мали право на підтримку держави.

"Вони в першому півріччі зробили великі витрати. У вас, коли посівна, ви завжди тратитесь. І по порядку було так, що якщо у вас в цілому виплати ПДВ немає, то ви і дотації не отримуєте. І в другому півріччі цієї проблеми немає тому, що пішла реалізація рослинної продукції", – сказав заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов.

Наступного року на підтримку українського АПК депутати планують виділити понад 6 мільярдів гривень. На думку експертів, розподіл грошей між галузями має залежати від того, який вклад вони вносять у розвиток економіки та формування ВВП країни.