Напркилад, Віра Корнілова – колишня артистка оркестру Національної опери. Грала там на віолончелі, працювала за безстроковою трудовою угодою. 2 місяці тому жінку звільнили з театру, бо вона відмовилася підписувати нову трудову угоду на 16 місяців.

І таких артистів ще мінімум 15 людей. Їхні безстрокові контракти перервали і запропонували нові. Хто не погодився підписувати – вмить втратив роботу. Артисти розповіли, що такі примусові договори порушують їхні права, а через розмитість положень, закон сприяє корупційним схемам і зловживанню службовим становищем.

Закон "Про запровадження контрактної форми роботи у сфері культури" Верховна Рада ухвалила торік у січні. За його умовами, артисти зобов'язані укладати трудові договори з керівництвом. Контракт розрахований максимум на 3 роки.

Читайте також: Український гурт зняв ефектний кліп на знайдений iPhone і повернув його власнику

Втім, як саме це має відбуватися, в законі ніде не прописано. Також не враховується ані стаж працівників, ані професійні якості. Відтак, артисти бояться, що після завершення дії договору їх можуть просто вигнати з роботи. Нині вони зібрали близько тисячі підписів до Президента і вимагають змінити закон.

У Міністерстві культури заявили, що були проти запровадження контрактної системи. А зараз уже нічого вдіяти не можуть. А поки проти директора Нацопери Петра Чуприни відкрили кримінальне провадження. Бо він вигнав артистів через їх відмову укладати нові угоди.