Давид Арахамія, "Слуга народу"

Як розповів голова пропрезидентської фракції Давид Арахамія у коментарі "Радіо Свобода", в Давос він приїхав за спонсорські кошти, щоправда так і не уточнив, хто є його спонсором.

​Зверніть увагу! Зеленський виступив на форумі у Давосі: головні тези

"Український дім у Давосі – це колаборація кількох інвестиційних фондів і донорських організацій. Зокрема, і Фонд Віктора Пінчука. Але це колаборативне. Вони разом там робили загальний фонд", – підкреслив політик.

Парламентар додав, що на проживання та квитки гроші власне йдуть з цього загального фонду.

Є багато донорів, які у прозорій формі це роблять. І я навіть не знаю, перед ким теоретично у мене може бути зобов’язання. Якщо б це було, що хтось каже конкретно: давай я за тебе буду якимось чином спонсорувати, тоді дійсно якісь виникають ризики. А коли це у такому прозорому вигляді влаштовано, не бачу жодних ризиків,
– констатував нардеп.

Єлизавета Ясько, "Слуга народу"

Єлизавета Ясько наголосила, що її поїздка до Давосу є офіційним відрядженням, і більше інформації оприлюднювати не захотіла. Журналістка, зі свого боку, припустила, якщо це офіційне відрядження народного депутата, то воно відбувається за гроші платників податків. Ясько це коментувати також відмовилася.

"Є вся інформація в нашого керівництва та моїх помічників. Я не можу знати всі деталі моїх відряджень", – заявила політикиня.

Також вона додала, що є сторонні фонди, які запрошують учасників на Міжнародний економічний форум у Давосі. Зокрема, і Фонд Віктора Пунчука. Однак, чи отримувала таке запрошення, так і не сказала.

Ярослав Железняк, "Голос"

Представник "Голосу" підкреслив, що приїхав у Давос частково за свої гроші та частково за гроші організації, яка власне його і запросила відвідати форум.

"Дивіться, ту же питання не полягає у тому, можемо ми пояснити чи не можемо, за чиї гроші поїхали. Ми ж будемо це в будь якому разі відображати в декларації. Я просто не хочу зараз дати неправильну інформацію, оскільки потім мене можуть розглядати як недостовірного", – каже нардеп.

Водночас він додав, що його поїздку організували точно не за гроші Віктора Пінчука. Наскільки він пам’ятає, це організував міжнародний фонд "Відродження".

​До теми! Економіка України зростає швидше, ніж у світі, – Гончарук у Давосі

Юлія Клименко, "Голос"

Вона зауважила, що на форум у Давос приїхала у межах своєї відпустки. Заяву на неї нардеп написала офіційно. Також представниця "Голосу" переконує, що приїхала власним коштом і може навіть показати квитки. Те є саме стосується і проживання.

Святослав Юраш, "Слуга народу"

Він наголосив, що поїздка точно не відбулася за бюджетні кошти. А сплачували за усе "чудові" люди, які організували Український дім у Давосі. Крім того, вони ще й посприяли з поїздкою іншим представникам влади.

Марина Бардіна, "Слуга народу"

Бардіна переконує, що також перебуває у відрядженні. А фінанси на нього надає сторона, яка запрошує.

"Давос зазвичай – це не гроші якихось приватних осіб", – констатувала парламентарка.

Дмитро Наталуха, "Слуга народу"

Наталуха переконує, що приїхав за свої власні кошти. З оплатою квитка йому допомогли у фонді, який діє при Єврокомісії. Проживає він за свої гроші. А щодо дороги назад, то їхатиме спершу на сесію ПАРЄ до французького Страсбурга, і робитиме це залізницею також за свої гроші.

Олексій Жмеренецький, "Слуга народу"

Жмеренецький розповів, що виграв конкурс, і поїхав за рахунок фонду Пінчука. На питання, чи не бачить він нічого крамольного в тому, що олігарх все фінансує, депутат підкреслив, що брав участь у відкритому конкурсі, і це міг зробити будь-хто. Також "слуга народу" додав, що віддячувати він нікому не буде.

Олена Шуляк, "Слуга народу"

Парламентарка підкреслила, що їхала в Давос не за бюджетні кошти. А на питання, чи за свої власні, відповідати не захотіла.

Єгор Чернєв, "Слуга народу"

Він також стверджує, що за його перебування у Давосі заплатили організатори Українського дому – "запросили та власне оплатили". Скільки це може коштувати, він не знає.

Цікаво! Забув, що не у Києві: українець у Давосі отримав штраф за паркування – фото, відео

Ярослав Юрчишин, "Голос"

Один із лідерів "Голосу" зауважив, що не з’ясовував до кінця, хто є його спонсорами та у скільки їм ця поїздка обійшлася. Щодо організаторів також він порекомендував дати запит до апарату Верховної Ради.

Кіра Рудик, "Голос"

Парламентарка у коментарі 24 каналу розповіла, що в Давос поїхала за власні кошти та ніхто її не спонсорував.

"Я планувала заздалегідь свою поїздку, тому що це не перша моя подорож у Давос. Вона є дешевою, але це такий собі крок угору для мене як менеджера та вже як політика", – додала вона.

Українські депутати відповіли, за чиї гроші поїхали в Давос: дивіться відео

Що відомо про поїздку української делегації в Давос

Делегацію України в Давосі очолили президент Володимир Зеленський і прем’єр Олексій Гончарук. Також до Швейцарії з боку офіційного Києва поїхали:

  • міністр закордонних справ Вадим Пристайко,
  • олігарх Віктор Пінчук, який щорічно організовує Український сніданок у Давосі,
  • нардеп від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський,
  • генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко,
  • директорка громадської організації "Центр протидії корупції" Дарина Каленюк.

Крім того, відомо, що у Давос прибули й кілька міністрів, зокрема очільник Мінінфраструктури Владислав Криклій і міністерка фінансів Оксана Маркарова.

Крім того, на форумі Україну представили й 23 нардепи. Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков щодо останнього зауважив, що парламент офіційно не відправляв народних депутатів до Швейцарії. Тому їхні поїздки не оплачуватимуться з державного бюджету.

Цікаво, що Пінчук у Давос запрошував і п’ятого президента Петра Порошенка, але той не поїхав через допит у ДБР. Також олігарх запросив колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка та лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко.

Радимо ознайомитися! Крадіжка шапок та обмовка Кличка: чим на форумі у Давосі запам'яталася Україна

Що таке Всесвітній економічний форум у Давосі? Ця подія щороку збирає вищих керівників бізнесу, міжнародних політичних лідерів, обраних інтелектуалів і журналістів. Учасники обговорюють найбільш актуальні питання, що стоять перед світом. Цього року форум триватиме з 21 по 24 січня. Очікують, що на нього завітають 3000 лідерів з 117 країн. Серед запрошених гостей, зокрема, канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський. Також на форум поїхала велика делегація з України.