У фінальний день навчань, Олексій працюватиме у складі штурмової групи на полі під горою. З окопу його повинен буде прикривати кулеметник, який невчасно захворів. Тож обладнати позицію для побратима, Чубашев погодився добровільно.

У попередньому випуску: Українці зіграли ключову роль під час потужної операції на навчаннях НАТО

Проблем, щоб вирити окопи для кулеметників, у хлопців мало б не бути. Адже окопи для них не просто екзамен на час, а реальний інструмент виживання у війні на Сході України.

"Річ у тім, що на гіркому досвіді ми зрозуміли, які повинні бути окопи. Тобто у військкоматі і в книжках написано одне, а при бойових діях показало, що окоп повинен бути людський розмір. Адже коли працюють танки, САУшки, там вивертає всю землею", – пояснив морпіх "Добриня".

рекрут
Морпіх риє окоп

рекрут
Окоп – важливий елемент під час війни на Донбасі

Командир батальйону Вадим Сухаревський пояснив, що з часів Першої світової війни, у будь-якого військового, який хоче зберегти особовий склад і виконати завдання, особливо в оборонному бою, є старий прописаний закон – чим глибше ти в землю – тим далі ти від могили.

окоп рекрут
Підготовка до потужного завдання

Морпіхи з лопатами справилися на відмінно, але попереду їх чекала ще багато роботи. Хлопці взяли до рук кулемет, аби випробувати їх з нових окопів. Олексій працював вперше з ізраїльським "Нєґєв".

рекрут
Олексій працював з ізраїльським кулеметом "Нєґєв"

Для того, щоб поїхати з морпіхами у Грузію, військовий журналіст пройшов серію випробувань ще в Україні. Одним з етапів підготовки, була стрільба із кулемета, яку українець опанував без жодних нюансів.

Зрозуміло, що тоді попадав, бо надійна штука в руках була і тямущий інструктор під боком. Тут йому дали йому незрозумілий цей кулемет НАТОвський і кажуть, на стріляй. По-перше, дистанцію збільшили разів у 10. По-друге, поки він копав окоп, зрозуміло, що в герметичному кофрі кулемет не зберігався. Туди летіла і пилюка, і грязюка,
– пригадав офіцер ЗСУ Єгор Трошкін.

Самостійно впоратися зі стрільбою Олексію спершу не вдавалось, але потім допомога таки прийшла. Опанувати неслухняний кулемет допоміг напарник із сусіднього окопу.

рекрут
Морпіх працює з кулеметом


Масштабне навчання у Грузії

"Хай увесь всесвіт був проти, але я таки постріляв з цього кулемета. Це мій перший досвід із цим зразком озброєння", – сказав Олексій.

Ба більше, окрім досвіду використання цього кулемету, рекрут отримав ще й емоційну сатисфакцію. Хлопець, який допомагав стріляти із кулемета виявився земляком Олексія.

"Він знав особисто Артема Корнєва. Це теж хлопчина з мого міста. Це перша втрата українських морпіхів в цій війні. Артем служив в Криму в феодосійському батальйоні морської піхоти. Не зрадив присязі, вийшов і вже під час виконання завдання пролетів снаряд і, на жаль, Артем загинув", – пригадав українець.


Артем Корнєв

Морська піхота – це не просто військова частина, це не просто підрозділ, це не просто військові. Морська піхота – це сім'я. Тут всі друзі, всі брати, всі побратими. Втрачати когось з них дуже важко. Коли гине наш військовослужбовець – противника має загинути не менше, а вдесятеро більше,
– розповів командир роти Павло Сбитов.

Грандіозний фінал навчань все ближче і в Олексія було лише пів дня, щоб познайомитися зі зброєю ще крутішою, ніж кулемет – монстром калібру 73 міліметри.

СПГ-9 – станковий протитанковий гранатомет 73-го калібру. Прийнятий на озброєння 1963 року. Призначений для ураження танків, самохідно-артилерійських установок та інших броньованих цілей, а також для знищення живої сили і вогневих засобів противника.


СПГ-9

"Шмальнути" кілька пострілів спробував й Олексій. Із СПГ рекрут перевершив усі очікування. З найважчою зброєю він справився на дивовиж легко. Олексій одним лише пострілом реабілітувався за всі забуті гвинтівки, букети маскувальних квітів і невдачі у челенджах дядьком Сашою.


Олексій випробовує СПГ-9

Зранку на морпіхів чекав найефектніший, найважчий, наймасштабніший день міжнародних навчань НАТО. За спиною тисячі кілометрів морем, горами, літри пролитого поту, гігантська робота над собою заради іміджу українських морпіхів.

Усі попередні серії "Рекрут.UA. Морська піхота" – шукайте за посиланням