Юрій Педерій – засновник українського стартапу "Аеродрон". Його компанія презентувала безпілотний літак, який дозволяє обробляти поля з повітря.

Цікаво Українець, який здійснив переворот у світовому бджільництві: цікава історія

Ідея проєкту належить батькові Юрія – конструктору авіаційного заводу імені Антонова. Вийшовши на пенсію, він разом із колишніми колегами зайнявся створенням безпілотного літака. Після смерті батька Юрій продовжив його справу.

аеродрон
Юрій Педерій / Фото: скриншот з відео

Для цього він покинув роботу в міжнародній компанії Microsoft, де займався просуванням програмного забезпечення. Натомість народився стартап "Аеродрон", команда якого зосередилася на виробництві безпілотників для аграріїв.

► Безпілотник DR-60

Цей безпілотник – найбільший та найпродуктивніший серед розробок компанії. Він здатний підняти до 60 кілограмів ваги, безперервно літати до 6 годин та подолати відстань у 600 кілометрів без дозаправок.

дрон
Безпілотник DR-60 / Фото: скриншот з відео

Усе завдяки двигуну внутрішнього згоряння, який, до того ж, заощаджує фермеру чималі кошти. Під час традиційного обприскування посівів за допомогою трактора на 1 гектар витрачається понад 1 літр пального. Безпілотнику на таку територію потрібно усього пів склянки.

Керівник компанії "Аеродрон" запевнив, що розробка дозволяє обробляти поля втричі швидше та вдесятеро дешевше за наземну техніку.

Читайте також Український дизайнер створює капелюхи для світових зірок: захопливе відео

► Перевага безпілотника – екологічність

Та найголовніша перевага безпілотника – його екологічність. Стартап застосовує дрібнокрапельне обприскування. Це дозволяє суттєво скоротити розпорошування пестицидів та гербіцидів на полях. Ба більше, літак, на відміну від трактора, не пошкоджує рослини та не ущільнює ґрунт.

Дрон також обладнаний камерою, яка допомагає фермеру розгледіти бур'яни на полях. Надалі власник безпілотника може дати завдання – обробити тільки конкретну ділянку.

дрон
Стартап застосовує дрібнокрапельне обприскування / Фото: gagadget.com

Компанія "Аеродрон" ставить перед собою ціль – налагодити серійне виробництво безпілотників. На реалізацію плану компанія отримала 50 тисяч доларів від "Українського фонду стартапів". Команда "Аеродрону" сподівається, що колись їхні апарати зможуть витіснити класичну агротехніку не тільки з багатьох українських, а й із закордонних полів.