Натомість, нині загальна кількість ОСББ майже втричі менша. Одна з причин — недостатня поінформованість про переваги таких об'єднань.

Проте тим, хто таки наважується взяти на себе відповідальність, у підсумку отримують чималий зиск. Особливо у відносно нових будинках, які не потребують масштабного ремонту.

Завдяки коштам від оренди техповерху та інших нежитлових приміщень у під'їздах будинку зробили ремонт, модернізували бойлерну та встановили склопакети в місцях загального користування. Енергоефективність разом із грошами орендодавців дозволило вдвічі зменшити розмір комунальних платежів.

Читайте також: Приватні сонячні батареї — не тільки економія, а й додатковий прибуток

"Переваги відчуваєш тоді, коли маєш платити за світло, за все інше. І це дуже суттєва різниця, тому що мій брат платить за двокімнатну квартиру стільки, скільки я плачу за свою велику квартиру. Тобто фактично тут все контролюється, всі гроші розподіляються раціонально", — розповів український скульптор, мешканець ОСББ "Зоряний" Олег Пінчук.

Всі важливі рішення, приміром, визначення розміру плати за комунальні послуги, ухвалюються на загальних зборах. Варто нагадати, що за рік всі українці мають створити ОСББ у своїх багатоквартирних будинках. Так вирішили парламентарі. Якщо ж до 1 липня 2016-го мешканці не об'єднаються, то управителя їм визначать у місцевих адміністраціях.