Кілька десятків людей просто біля самого пункту пропуску заспівали Гімн України. У руках вони тримали національні стяги, зокрема, розгорнули кількаметровий синьожовтий стяг.

Читайте також: Мешканці прифронтових селищ Донбасу просять не відводити українських військових, – ексголова ВЦА

Дивіться відео виконання Гімну України біля КПВВ "Станиця Луганська":

Що відомо про розведення сил на Донбасі?

1 жовтня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське Донецької області та в місті Золотому Луганської області. Це розведення – одна з умов Росії для зустрічі в нормандському форматі лідерів України, Німеччини і Франції.

Де ще люди виходили на акцію "Ні капітуляції"?

2 жовтня українці вийшли з протестами на Майдані Незалежності у Києві, в центрі Львова, Харкова та в інших містах. Учасники протестів виступали проти погодження Україною тексту формули Штайнмаєра і назвали це "капітуляцією перед Росією".

Читайте також: Зеленський розвінчав міфи про формулу Штайнмаєра: відео

Що передбачає формула Штайнмаєра?

  • Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (про особливий статус Донбасу) почне діяти на постійній основі. Планується розробити та схвалити новий відповідний закон.
  • Закон запрацює, якщо в окремих районах Донеччини і Луганщини відбудуться вибори за українським законодавством. Після виборів ОБСЄ повинна опублікувати звіт, який свідчитиме, що вибори відбулись у відповідності до стандартів організації та міжнародних стандартів демократичних виборів.
  • Вибори відбудуться лише за умови, що з території ОРДЛО вийдуть російські окупаційні сили, а захоплена частина українсько-російського кордону буде передана під контроль України.

Президент України Володимир Зеленський наголошував, що держава не підписувала жодної формули Штайнмаєра, а надіслала окремі листи спецпредставнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку, де засвідчила свою згоду з позиціями по тексту формули Штайнмаєра. Після цього має відбутися зустріч у нормандському форматі за участю президентів України, Росії, Франції та Німеччини. На зустрічі політики обговорять шляхи припинення війни на Донбасі.