На думку політика, найскладнішим аспектом роботи нового скликання місцевих рад буде консолідація та визначення перспективи розвитку України на наступні 5-10 років.

На мій погляд, головний виклик, який стоїть перед Україною: як знайти формулу співіснування українців? Як знайти розуміння, що є вороги, а є опоненти? Це питання про суспільну злагоду, а злагода йде через прийняття і сприйняття, через те, щоб дозволити комусь мати іншу думку і не переходити у формат ворожнечі,
– зазначив він.

Водночас Гусовський підкреслив, що Україна має рухатися до нових форматів влади.

"Держава як інституція досягла певного абсурду, як ми бачимо з рішення Конституційного суду, реакції РНБО й Офісу Президента і, ймовірно, подальших дій Верховної Ради. Це колапс поточної формули державної інституції. Тому питання зараз щодо України – чи справді варто продовжувати цей рух в сподіваннях, що прийде месія і все вирішить? Півтора року тому був виданий аванс неймовірної ваги, і результати виборів підтверджують, що суспільство розчарувалося в цьому авансі. Чи має президент бути гарантом Конституції, чи це може бути парламент? З переходом на парламентську форму правління пов`язані неймовірні ризики. Але інакше це рух до тяжкої хвороби, за якою – неминуча смерть. Тому головна наша мета – знаходження формули співіснування для дуже різних територій України, яка зможе рухати нас всіх разом", – зауважив політик.