Для Федора Лапія, дитячого інфекціоніста, вакцинація від грипу – звична процедура. Чоловік проводить щеплення вже 10 років і це, переконує, найкращий спосіб вберегтися від хвороби. Особливо медикам, які перебувають в найбільшій зоні ризику.

"Під час сезону грипу мені доводиться часто контактувати з дітьми, які на мене кашляють, пчихають. Тому вірогідність, що я стикнусь з вірусом грипу, є майже 100 %", – розповів дитячий інфекціоніст, доцент кафедри НМАПО імені П. Шупика Федір Лапій.

Читайте також: 5 поширених помилок у лікуванні застуди

Вакцинація від грипу в Україні не обов'язкова, а рекомендована, тому держава вакцину не закуповує. Зробити щеплення можна у районній поліклініці за 175 гривень. Щоправда, поки в державних медзакладах Києва вакцини немає, її обіцяють завести до 5 листопада. Якщо ж чекати не хочете, альтернатива – приватна клініка. Там ця послуга коштує в середньому 500 гривень.

Протипоказань до щеплення майже немає. Не можна вакцинуватись на початку вагітності, коли людина хвора на СНІД, застуджена, або ж має алергію. Контроль якості в Україні пройшли три вакцини – китайська, корейська та французька. Після ін'єкції потрібно два тижні, щоб у людини сформувався імунітет до вірусу.

За словами лікарів, цього сезону в Україну прогнозують прихід трьох штамів – "Гонконг", "Брісбен" і новий для українців штам "Мічиган". Коли збудник почне атакувати – невідомо, однак епідемія може тривати аж до кінця весни 2018 року. Водночас лікарі радять не займатись самолікуванням, адже наслідки можуть бути летальними. Торік грип убив 16 українців, а у 2015 році забрав життя майже 400 людей.