Минулого серпня на човен випадково натрапили рибалки й витягли на берег. Знахідка – унікальна, адже судно видовбано з цілісного стовбура довжиною майже 12 метрів. Досі найдовшим вважали восьмиметровий човен з Хортиці. Припускають, що їх використовували для оборони.

Спершу знахідку спустили у став. Згодом приміщення для зберігання надав місцевий підприємець. Але минув же рік, а забирати човен ніхто не поспішає.

Це дивно, адже знахідка є унікальною не тільки для України, а й для Європи. Шведи пропонували за судно 100 тисяч євро. Та місцеві науковці й історики переконані, що історична цінність має бути в Україні. На консервацію й початкове зберігання вони просять у держави 300 тисяч гривень. Але місцева влада традиційно грошей на такі речі не має.

Це можна зробити виключно за рахунок грантових коштів. Бо держава виділити на сьогодні 5-6 мільйонів гривень на зберігання знахідки не може. Це досить проблематично,
– прокоментував голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Часу на вирішення долі історичної знахідки у науковців та місцевої влади не так багато. Підприємець, на території якого вже рік зберігається човен 14 століття, дав чиновникам ще один місяць.

Читайте також: Українці відкрили найбільшу гіпсову печеру в світі