Про це заявив доктор богослов'я, ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Тельміський Іова (Геча), передає "Укрінформ".

Читайте також: Голова УПЦ Онуфрій відмовився зустрічатися з екзархами Вселенського патріархату у Києві

По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних відносинах УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб’єктом, не веде листування, в якій бере участь виключно РПЦ,
– зауважив архієпископ Тельміський Іова.

Він також наголосив, сам Вселенський патріарх, а не екзархи, приїздив до Києва десять років тому без запрошення з боку УПЦ МП.

"І все одно церква під керівництвом митрополита Володимира обрала тоді не шлях конфронтації, а шлях діалогу і порозуміння" – зазначив архієпископ.

Нагадаємо, 7 вересня стало відомо про те, що Вселенський патріархат у межах підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив своїх екзархів (повірених) у Києві. Цю подію в РПЦ назвали "вторгненням на канонічну територію Московського патріархату". А згодом синод РПЦ вирішив припинити участь у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату.

Хто такі екзархи?Екзарх – це титул церковних служителів і світських чиновників у пізній Римській імперії. Титул досі вживається у Східній православній церкви. Екзархом є архієрей, який керує великою церковною областю – екзархатом. Екзархат зазвичай є за межами країни, в якій розташований патріархат.

Що таке автокефалія?Це статус помісної церкви, як самокерованої, незалежної частини Вселенської Православної Церкви, що очолюється патріархом або архієпископом чи митрополитом.