На церемонії відкриття 12 вересня голова Вищої ради національного примирення Абдулла Абдулла подякував талібам за участь у мирних переговорах. Про це повідомили на Associated Press.

Також читайте В Афганістані прогримів вибух: це був замах на віцепрезидента Амруллу Салеха

За словами Абдулли, сторони хочуть принести мир у Афганістан, тому закликав до припинення вогню. Він акцентував на тому, що з лютого 2020 року в країні загинули 12 тисяч мирних жителів, 15 тисяч – отримали поранення.

Що планують розглянути на переговорах

  • Повне припинення вогню. Таліби обіцяють, що це питання першим розглянуть на порядку денному.
  • Захист прав жінок. За 19 років Афганістан відмовився прийняти законопроєкт про права жінок. Таліби виступають проти жіночої освіти й обмежують доступ дівчаток у школи.

Державний секретар США Майк Помпео заявив на церемонії, що переговори вимагатимуть багато зусиль та поступок. Мулла Абдул Гані Барадар – один із лідерів "Талібану" закликав не приносити іслам в жертву особистим інтересам. Очільник заявив, що сторони повинні прийняти на переговорах релігійні положення.

На історичні переговори відреагував генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг. У своєму твітері він написав, що ці переговори є "найкращим шансом на мир".

Що відомо про "Талібан"?


"Талібан" – радикальний ісламістський рух сунітського напрямку, який започаткували в Афганістані у 1994 році. Організаторами руху були 30 студентів. Характерні риси талібів – це білий одяг та чорні тюрбани. В умовах громадянської війни, яка не припинялася після повалення прокомуністичного режиму Мухамеда Наджибули в 1992 році, таліби закликали афганське суспільство до єднання та миру під прапором ісламу. У США, Канаді, Росії, Киргизстані, Таджикистані, Казахстані та низці інших країн рух "Талібан" внесено до списку терористичних організацій, а його діяльність заборонено.