Заяву про відставку Медведєв зробив під час зустрічі Путіна з урядом, повідомляє ТАСС.

Радимо ознайомитися! Дмитро Медведєв подав у відставку: що відомо про політика

Пропозиції президента внесуть суттєві зміни не тільки в низку статей Конституції, але і загалом у баланс влади – виконавчої, законодавчої, судової,
– сказав прем'єр-міністр Росії.

За його словами, у цьому контексті очевидно, що уряд повинен надати президенту Росії можливість ухвалювати всі необхідні рішення.

У відповідь президент Росії подякував Дмитру Медведєву за роботу.

"Я, зі свого боку, теж хочу вам подякувати за все, що було зроблено на цьому етапі нашої спільної роботи, хочу висловити задоволення тими результатами, які було досягнуто", – зазначив Путін.

Також господар Кремля доручив старому складу уряду продовжувати виконувати свої обов'язки до призначення нового. За словами Медведєва, надалі всі рішення щодо нового складу Кабміну буде ухвалювати президент Росії.

Згодом на сайті Кремля з’явився указ Путіна "Про уряд Російської Федерації". Документ уже набув чинності.

Відповідно до нього, як і прогнозувалося:

  • оголошено про відставку російського уряду;
  • обов’язки прем’єра тимчасово виконуватиме Медведєв;
  • уряд Медведєва виконуватиме свої обов'язки до формування нового.

До теми! Путін анонсував зміни до конституції Росії: що вони передбачають

Хто може прийти на заміну Медведєву на посаді голови уряду РФ

Цілком імовірно, що новим прем’єром у Росії стане голова Федеральної податкової служби РФ Михайло Мішустін. Зокрема, його кандидатуру запропонував Держдумі Путін.

Офіційно обрати Мішустіна на посаду голови уряду РФ мають 16 січня. Підтримку йому вже висловила фракція "Справедлива Росія". Більшість у нижній палаті російського парламенту складає пропрезидентська "Єдина Росія". Тому є великий шанс, що вони також проголосують за Мішустіна.

Цікаво! На побегушках у Путина: почему Кремль отправил Медведева на скамейку запасных

Що тепер буде з Медведєвим

Колишній прем’єр без посади у владі не залишиться. Річ у тім, що Путін вирішив запровадити посаду заступника голови Ради безпеки Росії і запропонував він її саме Медведєву. Головою Радбезу наразі є Путін.

Водночас господар Кремля наголосив, що Медведєв завжди займався питаннями щодо підвищення обороноздатності та безпеки Росії.

Я вважаю це за можливе та просив його про це, щоб він зайнявся в майбутньому цими питаннями. Вважаю можливим і зроблю це найближчим часом – введу посаду заступника голови Ради безпеки,
– заявив Путін.

Що передувало відставці уряду

  • Володимир Путін заявив, що виступає за призначення Держдумою прем'єр-міністра Росії, втім у президента має залишатися право звільняти голову уряду.
  • На його думку, президент повинен мати право визначати завдання і пріоритети уряду, відстороняти від посади голову уряду, його заступників та федеральних міністрів. Він також повинен безпосередньо керувати збройними силами та правоохоронною системою. При цьому, кандидатури керівників силових відомств і прокурорів регіонів він повинен погоджувати з Радою федерацій.
  • Путін додав, що ці зміни має затвердити парламент. Але перед цим пропозиції повинні пройти всенародне голосування.

Все, що треба знати про Медведєва: відео

Дивіться відео: уряд Росії подав у відставку