Про це сказала перша заступниця міністра енергетики Ольга Буславець під час першого Німецько-Українського енергетичного дня. За її словами, це не єдина мета України у цій галузі, повідомляє Укрінформ.

Цікаво Уряд хоче виділити додаткові мільярди медикам та шахтарям: деталі

"Міністерство енергетики завершує узгоджувальні процедури щодо концепції реформування вугільної галузі. Відповідно до цієї концепції, ми передбачаємо, що усі збиткові шахти будуть закриті протягом 10 років", – запевнила Буславець.

Також додала, що у найближчі роки в Україні мінімізують дотування держпідприємств з бюджету. Міністерство поставило собі мету до 2070 року повністю відмовитися від викопних видів палива і перетворити Україну у кліматично нейтральну.

Що цьому передувало

  • В Україні є велика проблема зі збитковими шахтами. Працівники неодноразово виходили на протест, адже їм місяцями не виплачують зарплати. Про брак грошей на виплати працівникам у 2020 році заявляла не одна шахта.
  • У жовтні 2020 року Буславець просила, аби на погашення боргів шахтарям виділили гроші з Фонду по боротьбі з COVID-19.
  • Зокрема, на ситуацію на шахті "Надія" вже звернув увагу прем'єр-міністр Денис Шмигаль у вересні 2020 року. Тоді він доручив Буславець знайти механізми для розв'язання проблеми.
  • У лютому 2020 року вже говорили в уряді про те, що планують закрити усі збиткові шахти. Тоді запевняли, що шахтарям допоможуть знайти нову роботу.